arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na srečanju voditeljev za krepitev kulture miru

New York, 09/13/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil srečanja voditeljev za krepitev kulture miru skozi medverski, medkulturni in medcivilizacijski dialog in sodelovanje, ki je potekalo ob robu vrhunskega sestanka 60. zasedanja Generalne skupščine OZN. Srečanja so se udeležili predsedniki držav in vlad Filipinov, Pakistana, Indonezije, Tadžikistana, Senegala, Gambije, Tajske in Malezije ter generalni direktor UNESCO in generalni sekretar Organizacije islamske konference. Srečanja so se kot opazovalke udeležile tudi nekatere evropske države in ZDA.

Predsednik dr. Drnovšek je na srečanju uvodoma pozdravil pobudo in dejal, da do nje prihaja ob pravem času. Poudaril je, da z razvojem in sedanjimi trendi ne moremo biti zadovoljni in da v svetu ni bilo nikoli takšnih neravnovesij. Revščina se povečuje in ne zmanjšuje, zdravstveno stanje velikega dela človeštva je zelo slabo, nasilje je še vedno vse preveč prisotno. Čeprav od druge svetovne vojne ni bilo spopada svetovnih razsežnosti, so realnost današnjega časa pogosti lokalni konflikti in terorizem. Posledice neuravnoteženega razvoja se kažejo tudi v globalnih podnebnih spremembah. Ljudje uničujemo planet in pogoje za življenje na njem. Zaradi vsega naštetega v letu, ko obeležujemo 60. obletnico obstoja OZN, nikakor ne moremo biti zadovoljni s stanjem v svetu. Veliko več moramo narediti za bolj pravično trgovino in bolj pravično kmetijsko politiko, ki bosta omogočali razvoj manj razvitim in prispevali k odpravi revščine.

Bolj pravičen svet bo zmanjšal možnosti za terorizem. Terorizem je realna grožnja in le vprašanje časa je, kdaj in na kakšen način bo vse bolj razvita tehnologija za množično uničevanje zopet uporabljena. Če se bodo današnji trendi nadaljevali, se ne bo mogel počutiti varno nihče, ne glede na to, kje živi. Seveda pa varnosti ne moremo zagotoviti le z vojaškimi sredstvi. Čeprav so viri terorizma včasih iracionalni in ne nujno neposredno povezani z razvojnimi neravnovesji, lahko nek usklajen napor razvitih in nerazvitih držav na tem področju nedvomno ustvari pogoje, v katerih se bo zmanjšala možnost za nastanek terorizma.

Nujno je povečevati zavest o neravnovesju. Tudi, ko ta zavest obstaja, jo je težko kanalizirati skozi obstoječe institucije, ki so vse preveč inertne. Tukaj lahko nevladne organizacije odigrajo pomembno vlogo. Skupaj moramo zviševati zavest in narediti, kar je potrebno, da bomo postopno izboljšali situacijo. To je skupna odgovornost človestva. Ne odzvati se na izzive in grožnje današnjega sveta, ki jih jasno zazanavamo, bi bilo neodgovorno. Zato moramo narediti več, in pobuda za spodbujanje medverskega, medkulturnega in medcivilizacijskega dialoga je korak v pravi smeri.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani