arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek podelil odlikovanje Georgeu Voinovichu

Brdo pri Kranju, 05/03/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes Georgeu Voinovichu vročil odlikovanje Zlati red za zasluge na diplomatskem mednarodnem področju.

Predsednik dr. Drnovšek je Voinovicha odlikoval za zasluge in dejanja v dobro Republiki Sloveniji, njenem mednarodnem uveljavljanju in vključevanju ter krepitvi slovensko-ameriškega prijateljstva.




Klikni za povečavoOb tej priložnosti je predsednik dr. Drnovšek zbrane nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):

"To je zelo prijetna priložnost, ki jo imam kot predsednik Republike Slovenije, da lahko izročim odlikovanje dolgoletnemu prijatelju Slovenije. Prijatelju, ki smo ga vsi slovenski državniki, ki smo kdaj potovali v Združene države Amerike vedno srečali in vedno imeli z njim zelo prisrčne in odkrite pogovore. Gospod Voinovich, najprej kot guverner države Ohio, potem kot eden izmed najbolj vidnih senatorjev, je bil vedno pripravljen dati dober nasvet, mnenje o tem, kako naj mlada država Slovenija nastopa na mednarodni sceni, zlasti pa v odnosu do Združenih držav, v odnosu do zveze NATO, in kako naj utrdi svoj mednarodni položaj. Zato se mu ob tej priložnosti z odlikovanjem zahvaljujem za podporo, ki nam jo je dajal vsa ta leta; v postopku včlanjevanja Slovenije v zvezo NATO, v izboljševanju naših medsebojnih odnosov, odnosov med ZDA in Slovenijo, in tudi pri vzpostavljanju izjemno dobrih odnosov s slovensko narodno skupnostjo v državi Ohio, od koder prihaja.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da bomo tudi v prihodnje ostali prijatelji in da se bomo tudi v prihodnje srečevali skupaj pri razreševanju številnih mednarodnih vprašanj. Sedaj je Slovenija že utrjena v mednarodni skupnosti, je članica zveze NATO in skupaj lahko rešujemo številna mednarodna vprašanja. Ob tej priložnosti vam želim vse najboljše tudi v prihodnje, vam, vaši družini, vašim sorodnikom, ki so se tudi zbrali ob tej priložnosti, in da skupaj počastimo ta res prijeten in pomemben dan."



OBRAZLOŽITEV:

Gospod George Voinovich je senator Združenih držav Amerike, član senatnega Odbora za zunanje odnose, Odbora za domovinsko varnost in državne zadeve, Odbora za okolje in javna dela ter predsednik Odbora za etiko.

Senator gospod Voinovich je že kot župan mesta Cleveland v državi Ohio, ki velja za prestolnico slovenskega zamejstva, in kot guverner države Ohio vsestransko podpiral stike Združenih držav Amerike, države, v kateri je našlo svoj drugi dom nekaj rodov izseljenih Slovencev, z matično domovino Slovenijo. Z našo državo ga veže rod njegove matere, ki je pri njem že v otroštvu gojila občutljivost za kulturne vrednote Slovencev in Slovenije. Senator Voinovich je bil med glavnimi pobudniki širitve severnoatlantskega zavezništva in članstva Slovenije v njem. Bil je med najdejavnejšimi ameriškimi politiki, ki so podpirali stabilnost v jugovzhodni Evropi. Med posebne zasluge pa brez dvoma spada njegovo zavzemanje za vzpostavitev mednarodne ustanove – sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min. Prav ta projekt je tesno povezal prizadevanja Združenih držav Amerike in Slovenije za krepitev miru in mednarodnega sodelovanja na področju, ki se neposredno nanaša na ljudi, ki so trpeli zaradi vojne in njenih posledic.

Senator gospod George Voinovich je s svojimi dolgoletnimi prizadevanji na odgovornih političnih položajih veliko prispeval k mednarodnemu uveljavljanju Slovenije in krepitvi sodelovanja med Združenimi državami Amerike in Slovenijo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani