arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Srečanje diabetikov Slovenije

Ljubljana, 05/31/2003  |  govor


Pozdravno pismo predsednika republike dr. Janeza Drnovška udeležencem srečanja diabetikov Slovenije v Hrastniku


Živeti s katerokoli boleznijo ni prijetno. Ni prijetno, ker bolezen pusti manjše ali resnejše posledice na telesu in psihi. Če to dopustite. Močna volja, discipliniranost, urejena prehrana, redno gibanje in pozitivno mišljenje so zdravila, ki še kako pomagajo zdraviti. In za ta zdravila ni potrebno recepta, ta zdravila vsakdo nosi v sebi. Njihova moč je mogočna. Naivno pa bi bilo reči, da je dovolj zgolj zgoraj našteto. Sploh za bolezni, na potek katerih ne moremo vplivati v tolikšni meri, kot bi si želeli. Nekatere bolezni pa so tiste vrste, ki jih prav s pravilno terapijo, zdravo prehrano in redno fizično aktivnostjo lahko nadzorujemo. In diabetes je ena takšnih.

Vaše današnje druženje v Hrastniku, na osmem športno-rekreativnem srečanju diabetikov, je dragoceno ne le zaradi spoznavanja, izmenjave izkušenj mnenj ter prijetnega druženja. Dragoceno je še zlasti zaradi gibanja, ki je v dobri družbi tako sproščujoče in je vedno preventivno. Za zdrave in manj zdrave. Po projekcijah Svetovne zdravstvene organizacije in ob zdajšnjem slogu življenja, ki ga zaznamujejo stresno okolje, prekomerna telesna teža, nezdravo življenje in nezadostno gibanje, naj bi bil diabetes v naslednjih 25 letih v izjemnem porastu. Prav zato je sekundarna preventiva, kamor sodi zgodnje odkrivanje te bolezni, zdravljenje, izmenjava izkušenj pri vodenju diabetesa, toliko nujnejša. Izrednega pomena ni le za ljudi, ki z diabetesom nimajo izkušenj, pomembna je tudi za same diabetike. S sekundarno preventivo boste svojo bolezen kakovostneje nadzorovali in ohranjali svoje sposobnosti za življenje in delo tako v zasebnem kot v profesionalnem življenju. Društva diabetikov s svojo dejavnostjo in aktivnim odnosom do diabetesa skrbijo za prenos informacij in seznanjanje z novostmi in s tem skrbijo za ohranitev kvalitete življenja tako diabetikov kot njihovih svojcev.

Biti diabetik pomeni živeti določen slog življenja. In to je lahko zelo kvaliteten slog življenja. Še zlasti ob razumevanju in podpori družin in najbližjih. Takšna srečanja, kot je današnje je zato dragoceno zaradi povezovanja ljudi, ki jih združuje pozitiven naboj in želja živeti polno in zdravo življenje.

Želim vam veliko polnih dni ter prijetno druženje na današnjem srečanju.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani