arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo notranjemu ministru glede gambijskih nogometašev

Ljubljana, 07/05/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na notranjega ministra Dragutina Mateja naslovil pismo glede mladih gambijskih nogometašev, ki so zaprosili za azil. Pismo je predsednik republike v vednost poslal tudi predsedniku vlade Janezu Janši, zunanjemu ministru dr. Dimitriju Ruplu ter ministru za šolstvo in šport dr. Milanu Zveru.

"Pred dnevi ste iz mojega urada prejeli pisno zaprosilo za celovito informacijo o postopku in zadevi mladih gambijskih nogometašev, ki so konec lanskega leta po pripravah na Rogli vložili prošnjo za pridobitev statusa azilanta v Republiki Sloveniji. Ob tem zaprosilu smo Vam odstopili tudi javni poziv Mreže za stalni obisk zaprtih v Centru za tujce Veliki otok pri Postojni, s katerim Vas prosijo za ustreznejši tretma državljanov Gambije Kajallyja Kanagieja, Sulaymana Drammeha, Omarja Kolleya in Yusupha Jabanga z namenom treningov v Nogometnem klubu Domžale.

Glede na to, da sta bila dva državljana Gambije, Ansumana Keita in Ceesay Foday, iz Centra za tujce že izpuščena, se je Mreža zavzela, da MNZ RS v duhu spoštovanja načela enakega obravnavanja čimprej obravnava tudi položaj preostalih državljanov Gambije ter jim omogoči milejši ukrep in pravico do bivanja na prostosti, da bi lahko trenirali v omenjenem klubu. NK Domžale je pri pristojnem organu za vse vložil garantna pisma, vendar so se pristojni odločili, da jim ne izdajo t. i. milejšega ukrepa in pravice do bivanja na prostosti.

3. junija 2006 pa me je presenetila javna informacija predstavnikov Vašega ministrstva, da so prošnje navedenih nogometašev za azil že zavrnjene z odločbo na podlagi prve in druge alineje 35. člena Zakona o azilu, ker naj bi bile neutemeljene. To naj bi že potrdilo tudi upravno in vrhovno sodišče. S tem je zadeva odstopljena policiji, da izvede postopke odstranitve zoper tujce, ki so nezakonito v državi.

Dovolite mi, spoštovani gospod minister, da kot predsednik Republike Slovenije v zvezi z navedenim primerom izrazim pričakovanje, da se boste tudi osebno zavzeli, da bodo Vaše ministrstvo in njegove pristojne službe v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve in drugimi pristojnimi državnimi in mednarodnimi organi pred morebitno izvršitvijo postopka odstranitve navedenih gambijskih mladih nogometašev iz Slovenije ponovno temeljito in vsestransko ter do vsakega prosilca enako odgovorno proučili razloge, ki so mlade gambijske državljane pripeljali do odločitve, da so v Republiki Sloveniji zaprosili za azil.

Pri tem namreč izhajam tudi iz spoznanja in dejstva, da so razmere v navedeni državi po volitvah 29. septembra 2005 za predstavnike in voditelje zveze opozicijskih strank (National Alliance for Democracy and Development) izjemno težke in da so bili voditelji te zveze na čelu z voditeljem parlamentarne opozicije Halifo Sallahom novembra 2005 tudi zaprti. Pritisk nad opozicijo se v zadnjih mesecih in pred jesenskimi predsedniškimi in rednimi parlamentarnimi volitvami v začetku leta 2007 še stopnjuje. Te okoliščine nakazujejo, da bi bil lahko strah mladih gambijskih nogometašev za svojo življenjsko usodo ob vrnitvi v domovino utemeljen. S tega vidika bi bil lahko na primeren način uveljavljen pri reševanju zadeve tudi institut subsidiarne zaščite tistim tujcem, ki zaprosijo za zaščito v Republiki Sloveniji in ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev statusa begunca iz 35.člena Zakona o azilu, če obstaja utemeljen razlog za prepričanje, da bi bil tujec ob vrnitvi v matično državo oziroma v državo nekdanjega stalnega prebivališča, soočen z utemeljenim tveganjem, da utrpi resno škodo ali bi bilo lahko ogroženo njegovo življenje, svoboda gibanja in temeljne človekove pravice.

Prepričan sem, da Republika Slovenija lahko zadevo reši na način, ki bo v ponos vrednotam, ki smo jih zapisali v našo ustavo in da lahko sprejmemo takšno odločitev, ki bo zavarovala življenja mladih ljudi ter jim kot tujcem omogočila kreativno razvijanje znanj in veščin, ki so jih potrdili kot mladi perspektivni nogometaši.

Prosim Vas, da me o zadevi in načinu njenega reševanja obvestite."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani