arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Že Cankar je vedel

Ljubljana, 05/10/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoDr. Janez Drnovšek se je nocoj kot občan Vrhnike in predsednik republike udeležil slavnostne akademije ob občinskem prazniku Vrhnike in se srečal z vrhniškim županom dr. Marjanom Riharjem. Prireditev je potekala v Cankarjevem domu na Vrhniki, kjer se je pred 130-imi leti rodil pesnik, pripovednik in dramatik Ivan Cankar. Dogodek so spremljale glasbene točke komornega orkestra Simfonika Vrhnika, recitali igralca Pavla Ravnohriba, Matjaž Višnjar iz kranjskega gledališča pa je kot živi kip Ivana Cankarja občinstvo presenetil s svojim nepričakovanim premikom. Vrhniški župan dr. Rihar je na prireditvi podelil tudi občinska priznanja.

Na dogodku je slavnostno spregovoril dr. Janez Drnovšek. Poudaril je, da je za vsak kraj pomembno, da ljudje živijo v harmoničnih odnosih in da skupaj skrbijo za okolje. Hkrati pa je tudi izpostavil, sedaj, ko praznujemo 15-obletnico osamosvojitve, da je imela Vrhnika posebno vlogo v tem poglavju naše zgodovine.

V nadaljevanju objavljamo nagovor dr. Drnovška v celoti: (nelektorirano)

Klikni za povečavo"Hvala za prijazen pozdrav. Tudi jaz vas vse lepo pozdravljam. Vesel sem, da sem danes med vami - ne samo kot predsednik države, ampak tudi kot občan Vrhnike - in da vas lahko v tej novi vlogi prvič pozdravim. Vrhnika je zanimiv kraj, marsikaj se je že dogajalo in vsi prihajamo na Vrhniko. Nekaj mora biti na Vrhniki in njeni okolici. Že Cankar je to vedel. Slišali smo malo prej in sedaj spoznavam tudi sam. Kraj je res lep, okolica je lepa, ljudje prijazni. Taka je moja izkušnja po teh mesecih, ko sem skupaj z vami preživel precej dolgo in hudo zimo. Za vsak kraj je pomembno, da ljudje živijo v harmoničnih odnosih, da si med sabo pomagajo, da so prijazni drug do drugega, da skupaj skrbijo za čim lepše okolje, za čim bolj čisto okolje, da skupaj skušajo opravljati tiste dejavnosti, ki so pač potrebne v vsakem kraju. Zdi se mi, da na Vrhniki vse to dokaj lep teče. Seveda so vedno kakšne težave - kje jih pa ni? Ampak postopno se rešujejo. Vedno manj jih je in včasih je bolje reči, da so to izzivi, ne pa težave. Tako je tudi v naši državi, ki bo v kratkem praznovala 15. letnico svojega obstoja. To je čas, ko se lahko na novo spominjamo tistih dogodkov pred 15-imi leti, dramatičnih dogodkov, ko se na novo spominjamo, da vse skupaj ni bilo tako enostavno in samo po sebi umevno, kot morda danes marsikomu izgleda. Danes, ko imamo samostojno Slovenijo, ko imamo mir, ko imamo državo, ki deluje, lastno državo. Takrat, pred osamosvojitvijo, seveda nismo bili tako prepričani, da se bo vse to uresničilo na sorazmerno hiter in uspešen način. Ampak se je. Takrat smo vsi Slovenci stopili skupaj, pokazali precejšnjo odločnost, enotnost, in to je bilo tisto, kar je prevagalo, odločilo o naši prihodnosti.

Klikni za povečavoPri tem pa je Vrhnika imela posebno mesto, zelo pomembno mesto v poglavju naše osamosvojitve. Tudi tega se še dobro spominjamo. Zato se mi zdi prav, da ob tem, ko danes praznujemo občinski praznik Vrhnike, da se spomnimo tudi Vrhnike pred 15-imi leti in njene vloge pri osamosvajanju Slovenije. 15 let po tistem obdobju se soočamo z drugačnimi problemi, z normalnimi, bi lahko rekli. Iščemo najboljše poti, iščemo gospodarsko uspešnost, iščemo pravo mero socialne države, socialne podpore tistim, ki ne zmorejo sami, iščemo čim bolj kvalitetne medsebojne odnose, marsikaj pa smo že storili. Tista baza, ki smo jo vzpostavili v 15-ih letih, je dokaj trdna. Naša država je dokaj trdna, mednarodno dobro uveljavljena, ugledna. Za 15 let, kar je v primerjavi z drugimi kratka zgodovina, mislim da je kar veliko stvari, s katerimi se lahko upravičeno pohvalimo, ki pa jih včasih gledamo spet kot same po sebi umevne, ampak niso. Zlasti, če vidimo kakšen je preostali svet - poln vojn, kriz, revščine in vseh drugih mogočih problemov na tem svetu. Želja, da bi tudi v prihodnje čim bolj uspešno delovali, da bi bili čim bolj povezani med sabo v konstruktivnih, prijaznih odnosih... S to željo želim tako Vrhniki kot seveda tudi naši skupni državi tudi v prihodnje uspešen razvoj in še veliko takšnih proslav, kot je današnja, kjer bomo morda le ugotavljali, da se od Cankarja naprej svet izboljšuje, ne pa slabša. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani