arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odnosi med državama so dobri, tudi priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja je še veliko

Ljubljana, 02/16/2004  |  izjava


Klikni za povečavoKlikni za povečavo






Na povabilo slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška se na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Republike Albanije dr. Alfred Moisiu. V dopoldanskih dvostranskih pogovorih sta predsednika ocenila politično in gospodarsko sodelovanje med državama, izmenjala mnenja o situaciji v regiji ter vključevanju Albanije v evro-atlantske institucije. Odnosi med državama so dobri, gospodarsko sodelovanje pa je zaenkrat še skromno, sta na pogovorih ocenili obe strani. Albanski predsednik je nato pohvalil uspeh Slovenije, ki bo v kratkem postala članica Evropske unije in Nata in dejal, da bo vloga Slovenije v Evropski uniji zelo pomembna za regijo, saj velja za dobro poznavalko območja JV Evrope. Po končanih pogovorih je slovenski predsednik v izjavi za javnost povedal:

Klikni za povečavo"Srečanje s predsednikom Albanije gospodom Moisiujem je bilo posvečeno najprej našim dvostranskim odnosom. Ugotovila sva, da so naši politični odnosi izjemno dobri. Tudi sama sva se že večkrat srečala na različnih mednarodnih konferencah in lahko rečem, da vzdržujemo redno izmenjavo mnenj, zlasti glede vprašanj regije. V pogovorih sva se strinjala, da imajo gospodarski odnosi neko osnovo, da pa obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti in možnosti za prihodnost. Z vstopom Slovenije v EU se bo vzpostavila nova formalna osnova gospodarskim odnosom. Slovenija bo sprejela režim EU, kar tudi pomeni, da bo ukinila carine za uvoz proizvodov iz Albanije. S tem bo nastopila tudi možnost za uravnoteženje velikega primanjkljaja v blagovni menjavi. Možnosti za razvoj naših odnosov obstajajo tudi na področju turizma in investicij. Prepričan sem, da bo z nadaljnjim procesom stabilizacije albanske države in njenim približevanjem evro-atlantskim institucijam, tudi večji interes za vlaganje v Albanijo, za krepitev blagovne izmenjave, storitev in medčloveških odnosov nasploh. Precej pozornosti sva posvetila vprašanjem regije in še vedno odprtem vprašanju Kosova, kjer je pričakovati, da bodo resni pogovori o statusu Kosova stekli leta 2005. Glede na sedanje stanje bo mednarodno skupnost potrebno bolj pritegniti k reševanju tega vprašanja. Klikni za povečavoMednarodna pozornost se je ob številnih drugih kriznih situacijah, tako v Iraku, Afganistanu, preusmerila v ta področja in zanimanje za Balkan se je nekoliko zmanjšalo. Nerešena vprašanja glede statusa Kosova vendarle ostajajo in jih ni mogoče odlašati v nedogled. Z albanskim predsednikom sva se dogovorila, da bomo zelo pozorno spremljali razvoj v regiji in zlasti na Kosovu, izmenjevali svoja stališča in mnenja ter skupaj z mednarodno skupnostjo, predvsem z EU in ZDA, pomagali pri razreševanju teh vprašanj. Albanija je pri tem v posebnem položaju. Ima poseben vpogled in tudi interes, da se stabilne rešitve najdejo čimprej. Slovenija pa bo glede na svojo zgodovinsko izkušnjo in interes za stabilnost regije ter nenazadnje pričakovan interes EU in tudi NATA, aktivna pri razreševanju teh vprašanj."

Klikni za povečavoNa vprašanje, kako Slovenija gleda na evropsko perspektivo držav v regiji in Albanije in kako ji na njeni poti lahko pomaga, je slovenski predsednik odgovoril:
" Slovenija želi, da bi postopno tudi druge države v regiji vstopile v EU. Takšno skupno prihodnost v Evropi vidimo. Tako kot skušamo intenzivno sodelovati z drugimi državami v regiji, s Hrvaško, Makedonijo, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro, želimo tako sodelovati tudi z Albanijo. Pomagamo lahko s posredovanjem naših izkušenj, znanja, ki smo ga pridobili v procesu vključevanja v EU. Pomagamo lahko tudi z vzdrževanjem stalnega interesa drugih članic EU, da regija ne bo pozabljena in da se bo proces približevanja držav regije intenzivno nadaljeval in uspešno pripeljal do konca."

Na vprašanje, kako gleda na aktivnosti, ki v luči približevanja EU tečejo v Albaniji, pa je predsednik dr. Drnovšek dejal:
"Pričakujem, da bo Albanija kmalu sklenila stabilizacijsko asociacijski sporazum z EU. Zavedam se, da pot ni lahka. Vanjo je potrebno vložiti veliko napora in Albaniji želim ob tem dati vso možno vzpodbudo, da s tem procesom nadaljuje in kmalu pride do sklenitve sporazuma ter nadaljuje z aktivnostmi, ki vodijo v smeri proti članstvu."

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani