arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem avstrijskega zveznega kanclerja

Ljubljana, 05/18/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel zveznega kanclerja Republike Avstrije dr. Alfreda Gusenbauerja.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med sosednjima državama, ki so dobili nove vzpodbude s sodelovanjem Avstrije in Slovenije v okviru EU. Obe državi imata tudi zelo podobne razvojne cilje, je bilo ugotovljeno v pogovoru. Slovenski predsednik in avstrijski kancler sta se v pogovoru dalj časa zadržala pri sodelovanju obeh držav v mednarodnih vojaških misijah. Predsednik republike dr. Drnovšek je poudaril, da članstvo Slovenije v Natu že daje rezultate pri usposobljenosti Slovenske vojske, ki lahko enakopravno sodeluje v najbolj občutljivih mednarodnih misijah. O tem se je tudi prepričal ob svojem nedavnem obisku pri pripadnikih Slovenske vojske na Kosovu.

Klikni za povečavoKancler dr. Gusenbauer je povedal, da avstrijska vlada pripravlja reformo oboroženih sil, pri čemer bo dala poseben poudarek mednarodnim mirovnim operacijam in delovanju pripadnikov vojske pri odpravljanju posledic naravnih katastrof.

Dr. Drnovšek in dr. Gusenbauer sta se pogovarjala tudi o pomenu zaščite človekovega okolja. Slovenski predsednik dr. Drnovšek je izrazil podporo stališčem Evropske komisije na področju zniževanja emisije toplogrednih plinov, hkrati pa je posvaril pred prepričanjem, da bi lahko goriva, ki so glavni razlog za onesnaževanje okolja, dolgoročno nadomeščali z nuklearno energijo.

Klikni za povečavoPredsednika republike dr. Drnovška je posebej zanimalo, kakšne ukrepe pripravlja avstrijska vlada za rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na Koroškem. Dr. Gusenabauer je odgovoril, da je optimist in da računa, da bo to vprašanje, ki je simbolično, rešeno do poletja v okviru celovitega pristopa k urejanju manjšinskih zadev. Upa, da bodo v času, ki je preostal, v pogovoru z zainteresiranimi stranmi o tem dosegli soglasje. Veliko je znakov, da je ozračje okoli teh vprašanj veliko bolj odprto, k temu pa prispevajo čedalje bolj intenzivni človeški kontakti in tesni odnosi med Slovenijo in Avstrijo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani