arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava slovenskega predsednika za WHO ob svetovnem dnevu zdravja - 7. aprilu

Ljubljana, 04/07/2004  |  izjava


Klikni za povečavo
ikona avdioSvetovni dan zdravja - poslanica za WHO predsednika dr. Janeza Drnovška
ikona videoSvetovni dan zdravja - poslanica za WHO predsednika dr. Janeza Drnovška


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob svetovnem dnevu zdravja, 7. aprilu, podal za Svetovno zdravstveno organizacijo posebno izjavo. Letošnji svetovni dan zdravja je WHO posvetil varnosti v cestnem prometu, kjer vsako leto v svetu življenje izgubi 1.2 mio ljudi.


V izjavi je slovenski predsednik poudaril, da je svetovni dan zdravja priložnost za opozorila o pomenu skupnega pristopa in skupne odgovornosti pri zmanjševanju prometnih nesreč. Je pa le eden izmed 365-ih dni. Kot se nikoli ne ustavi čas, se nikoli ne ustavi promet, zato so tovrstna opozorila potrebna vse dni v letu.

Slovenija je bila pred desetimi leti ena izmed držav, ki je glede na število prebivalcev beležila največ nesreč s smrtnim izzidom, je opozoril predsednik. Ob tem je dejal, da smo v Sloveniji takrat z vso resnostjo stopili skupaj in sprejeli Nacionalni program varnosti cestnega prometa. V ta program so se poleg vladnih inštitucij vključile tudi inštitucije civilne družbe, izobraževalne inštitucije in mediji. Pospešena gradnja varnih avtocest, sprejeti ukrepi alkoholne politike, učinkoviti policijski nadzori na cestah, izvedba izobraževalnih in preventivnih programov na področju varnosti, so prispevali k vse večji varnosti v prometu. Rezultati so bili kmalu vidni. Stopnja osveščenosti udeležencev v prometu se je dvignila. Število nesreč se je zmanjšalo. Danes lahko zatrdimo, da je Slovenija država s solidno prometno varnostjo, je v izjavi poudaril predsednik in izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da se je zlasti močno zmanjšalo število žrtev med otroki. Slovenija je ena izmed treh evropskih držav, ki beleži najmanjše število tovrstnih nesreč.

Predsednik je še dodal: "Z rezultati še nismo zadovoljni, želimo si jih še izboljšati. Še naprej si bomo prizadevali za čim večjo prometno varnost in zmanjšanje prometnih nesreč. Škoda je vsakega življenja. Smrt v prometu je verjetno ena najbolj nesmiselnih in tudi najbolj bolečih, ker pride tako nenadoma. Zato ni škoda nobenega napora, da dosežemo še več," je v izjavi za WHO ob svetovnem dnevu zdravja, posvečenega varnosti v cestnem prometu, še poudaril slovenski predsednik.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani