arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zunanji minister se skuša opravičevati z neresnicami

Ljubljana, 09/24/2006  |  sporočilo za javnost


Včeraj objavljeno pismo zunanjega ministra Dimitrija Rupla zunanjemu ministru Španije Miguelu Moratinosu predstavlja vrhunec sprenevedanja.

Minister Rupel je zapisal, da je naša vlada storila vse, da bi prišlo do obiska predsednika Republike Slovenije v Španiji. To je neresnica.

Vlada ni zagotovila niti tega, da bi pravočasno predlagala novega veleposlanika v Španiji, čeprav je bil obisk načrtovan že dolgo. Potem, ko smo imeli 14 let odlične veleposlanike v Španiji, bi se najvišji državniški obisk izpeljal brez veleposlanika, kar je skrajno nenavadno v mednarodni praksi. To je bil tudi razlog, da predsednik republike ni želel vključiti ministra Rupla v delegacijo, saj je prav on najbolj odgovoren za nastalo situacijo.

Druga trditev iz pisma ministra Rupla je, da je bila vlada pripravljena zagotoviti potrebna finančna sredstva za izvedbo obiska. Tudi to je neresnica. Zakaj jih potem ni zagotovila? Nekaj mesecev je javnosti znano, da je bil vložen zahtevek za dodatna potrebna sredstva. V tem času je vlada brez javne razprave odobrila dodatna sredstva 17-im proračunskim uporabnikom v skupni višini 9 milijard tolarjev. Urad predsednika Republike Slovenije je nujno pozval ministra za finance, da vlada obravnava zahtevek najpozneje do 14. septembra, da bi lahko zagotovili nemoteno izvedbo aktivnosti do konca leta, vendar odgovora ni bilo. Ko je ta rok potekel, je moral predsednik republike prestaviti predvidene mednarodne aktivnosti, vključno z obiskom v Španiji.

Ker je nastala situacija res skrajno nenavadna v mednarodni skupnosti, saj ni znano, da bi se že kdaj zgodilo, da predsednik države zaradi pomanjkanja sredstev ne more izpeljati državniškega obiska na najvišjem nivoju, se skuša zdaj minister Rupel opravičevati z neresnicami. Vendar s tem se ne pride daleč. Poštenost in resnicoljubnost bi morali končno najti mesto tudi v politiki.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani