arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike vročil odlikovanja

Brdo pri Kranju, 11/23/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti v gradu Brdo pri Kranju vročil odlikovanja. Zlati red za zasluge sta prejela Ladislav Lipič in dr. Iztok Podbregar, red za zasluge Stanko Čurin, dr. Toshihiko Tsukamoto, dr. Branko Palčič in Jože Hirnök, red za zasluge na vojaškem oz varnostnem področju Andrej Jurjevčič, častni znak pa Slavko Korenič, Miran Loparec, Stane Leskovšek in Bojan Šoper.

Klikni za povečavoSlovenski predsednik dr. Janez Drnovšek je z zlatim redom za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju odlikoval Lipiča za izjemne zasluge in osebni prispevek pri osamosvajanju Republike Slovenije, razvoj vojaške obrambe države in Slovenske vojske, njene profesionalizacije ter vključevanje Republike Slovenije v evroatlantske povezave, dr. Podbregarja, pa za izjemne zasluge pri razvoju vojaške obrambe države in Slovenske vojske ter uveljavljanju obveščevalnovarnostnega sistema države na področju preprečevanja nadnacionalnih groženj v Republiki Sloveniji in v okviru mednarodnih varnostnih povezav.

Klikni za povečavoZ redom za zasluge je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odlikoval Čurina odlikovan za zasluge v slovenskem vinogradništvu in vinarstvu ter pri uveljavljanju Republike Slovenije in slovenskih vin doma in v svetu, dr. Tsukamota za zasluge in izjemen osebni prispevek pri razvijanju in krepitvi gospodarskih vezi med Republiko Slovenijo in Japonsko, še posebej v vinarstvu, dr. Palčiča za dejanja v dobro Republiki Sloveniji, njeno prepoznavnost v Kanadi in prispevek h krepitvi slovensko-kanadskega sodelovanja, Hirnöka pa za zasluge pri ohranjanju slovenske manjšine in pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture v Porabju na Madžarske.

Klikni za povečavoJurjevčiča je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odlikoval z redom za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju zaradi zaslug na področju obrambe in civilno-vojaških povezav.

Odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije pa so prejeli Korenič, Loparec, Leskovšek in Šoper.


Po vročitvi odlikovanj je predsednik republike dr. Janez Drnovšek vse zbrane nagovoril (nelektorirano):
"Spoštovane gospe in gospodje, med današnjimi odlikovanci sta dva dosedanja načelnika generalštaba Slovenske vojske - gospod Lipič, gospod Podbregar, kar me še posebej veseli, saj to odlikovanje zanju predstavlja tudi odlikovanje za delo, ki sta ga opravila, za odlikovanje za Slovensko vojsko, ki je v tem času napravila velik skok naprej in se preobrazila v sodobno organizacijo, ki lahko sodeluje skupaj z drugimi, najbolj usposobljenimi vojskami tega sveta, tudi v najbolj zahtevnih kriznih žariščih, kjer pomagamo vzdrževati mir.

Odlikovanja podeljujemo za različna področja naših dejavnosti, našega skupnega življenja. Vsa področja so pomembna, vsako na svoj način, tako da me veseli, da danes odlikujemo tudi gospoda Čurina, ki je vsem nam znan kot eden izmed začetnikov uspešnega vinarstva v Sloveniji, do predstavnika Slovencev, slovenske narodne skupnosti gospoda Hirnöka na Madžarskem. Tudi njega poznam že vrsto let in vem, da to odlikovanje zasluži za svoje potrpežljivo in strpno delo pri ohranjanju slovenstva na Madžarskem v ne vedno lahkih pogojih in na način, ki nikogar ne izzove, ki je vedno konstruktiven in ki bo na koncu dal prave rezultate.

Vesel sem, da sem lahko tudi danes podelil še nekaj odlikovanj našim predstavnikom oboroženih in varnostnih sil, ki so sodelovali že pri osamosvajanju Slovenije. S tem zaokrožujemo ta cikel odlikovanj ob 15-letnici slovenske osamosvojitve in upam, da smo s tem dali tudi priznanja tistim, ki so bili morda na začetku spregledani. Vendar čas je prinesel svoje, prinesel je svojo distanco, svojo objektivnost in mislim, da smo, kar se tega tiče, naredili kar največ, da bi bila tudi na tem področju dosežena čimbolj pravična porazdelitev državnih priznanj. Vsem odlikovancem še enkrat čestitam in vam želim tudi naprej veliko uspehov. Hvala lepa."

Ladislav Lipič, odlikovan z zlatim redom za zasluge, se je zahvalil (nelektorirano):
"Spoštovani gospod predsednik in vrhovni poveljnik, dovolite mi, da se v imenu vseh tistih, ki smo dobili to pomembno priznanje za delo na obrambno varnostnem področju najlepše zahvalim. Imeli smo ta privilegij in seveda tudi to čast in tudi pogum, da smo sodelovali pri osamosvajanju Republike Slovenije, pri gradnji slovenske vojske, slovenske policije, celotnega nacionalno varnostnega sistema, od pravzaprav začetka in dosegli uspehe; prepričan sem, da tako, kot ste jih tudi vi sami opisali, na področju vojaške obrambe, kot na področju obrambne in pa celotne nacionalne varnosti. Prepričan sem tudi, da je to priznanje vsem tistim, s katerimi smo sodelovali v vseh teh letih, tako naših podrejenim, kot seveda tudi vseh naših nadrejenim, ki sta danes tudi tu in katerim se tudi najlepše zahvaljujem za vso pomoč in še enkrat iskrena hvala v imenu vseh, ki smo ta priznanja na tem področju dobili. Hvala! "

Dr. Branko Palčič, odlikovan z redom za zasluge, se je zahvalil (nelektorirano):
"Spoštovani gospod predsednik, spoštovani gostje, spoštovani slavljenci. Najprej bi se rad zahvalil v svojem imenu za to izredno priznanje. Moram reči, da veliko potujem po svetu, ampak priti v to deželo, je nekaj posebnega. Danes imam tudi izredno priložnost, da se zahvalim v imenu gospoda Stanka Čurina, s katerim se praktično piše zgodovina slovenskega vinarstva in njegova vina so poznana celo v daljni Kanadi. Za sprejeto odlikovanje se zahvaljujem tudi v imenu Jožeta Hirnöka, predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem, ki se izredno prizadeva za odnose med Slovenijo in Madžarsko. Spoštovani gospod predsednik, še enkrat se zahvaljujem v imenu vseh in upam, da bodo naša priznanja še pospešila dela na tem področju. Hvala lepa."

Dr. Toshihiko Tsukamoto, ravno tako odlikovan z redom za zasluge, se je zahvalil (nelektorirano):
"Vaša ekscelenca, predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, veleposlanik, dame in gospodje, prijatelji. Prosim dovolite mi spregovoriti nekaj kratkih besed. Štejem si v izjemno čas, da mi je danes gospod predsednik osebno vročil odlikovanje, za kar sem vam zelo hvaležen. V veliko zadovoljstvo mi je tudi, da je moj dober prijatelj Stanko Čurin dobil odlikovanje danes, skupaj z mano.

Vašo državo poznam že od leta 1983, tako da ta odnos traja že četrt stoletja. V tem času se je Slovenija odcepila od Jugoslavije in dosegla neodvisnost, priznali so jo tudi Združeni narodi. Slovenijo je Japonska priznala leta 1992. Zavedam se mnogih težav, ki ste jih morali premagati na tej poti, vendar pa ste tudi v teh težkih časih vedno izkazovali prijateljstvo meni in moji deželi. Vem, da so vaši ljudje zelo delavni in zaupanja vredni, tudi na področju vinarstva so številni vaši strokovnjaki, med njimi bi še posebej omenil gospoda Dušana Terčelja, pogosto prišli na Japonsko in tudi pomagali pri razvoju japonske vinske industrije. Za vse, kar ste naredili za nas in zame, se vam iskreno zahvaljujem. V primerjavi z navedenim, je videti to, kar sem jaz naredil za vas, zelo majhno in nepomembno, vendar upam, da bom lahko odslej, ob pomoči svojih cenjenih prijateljev, ki so danes prisotni tukaj, še več prispeval k poglobitvi stikov med Slovenijo in Japonsko.

Na koncu bi rad še enkrat izrazil svojo globoko hvaležnost Republiki Sloveniji, ki jo izredno visoko cenim in za katero upam, da se bo še naprej razvijala tako hitro in uspešno kot doslej. Ob koncu pa bi se rad zahvalil tudi svoji soprogi, ki je vsa ta leta verjela vame in mi pomagala pri mojem delu in mi stala ob strani. Hvala lepa."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani