arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek zaključil uradni obisk na Slovaškem

Bratislava, Slovaška, 10/15/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je v okviru uradnega obiska na Slovaškem danes sestal tudi s predsednikom Parlamenta Slovaške republike Pavlom Hruškovsky-jem.

Predsednik parlamenta Hruškovsky je uvodoma pohvalil dobro sodelovanje med državama na medparlamentarni ravni, ki je bilo zelo intenzivno zlasti v času prilagajanja našega in slovaškega pravnega sistema evropskemu pravnemu sistemu. V okviru res intenzivnega sodelovanja sodi tudi obisk predsednika slovaškega parlamenta v Slovenijo, kamor na povabilo predsednika Državnega zbora Boruta Pahorja odhaja že to popoldne.

Slovenski predsednik se je uvodoma zahvalil za prijazno gostoljubnost, ki jo je doživel v času obiska na Slovaškem in dejal, da državi gojita izredno dobre dvostranske odnose. Vse bolj pa se povečuje tudi gospodarsko sodelovanje, kar je zelo vzpodbudno. Glavnina pogovora pa je bila namenja izmenjavi mnenj glede predloga za novo evropsko ustavo.

Gospod Hruškovsky je dejal, da na Slovaškem poteka intenzivna razprava o tem, kakšna bo vloga nacionalnih parlamentov in se zavzel proti kategorizaciji držav. Na Slovaškem si želimo, da bi bila Evropska unija skupnost enakovrednih držav, ki bi imele enak status, ne glede na velikost in čas članstva v Evropski uniji. Slovenski predsednik je ob tem dejal, da se bomo vsi morali navaditi na sprejemanje konstruktivnih kompromisov in da velike države ne bi smele dopustiti marginalizacije položaja manjših držav.

Klikni za povečavo Ob koncu obiska se je od slovenskega predsednika z vojaškimi častmi poslovil tudi njegov gostitelj, slovaški predsednik Rudolf Schuster, ki se mu je zahvalil za obisk in pripravljenost za odlično sodelovanje tudi v prihodnje. Predsednik dr. Drnovšek se je slovaškemu predsedniku zahvalil za gostoljubnost in obema državama zaželel uspešno sobivanje v evropski družini držav.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani