arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika dr. Drnovška ob obisku predsednika Uzbekistana

Brdo pri Kranju, 03/16/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Uzbekistana Islama Karimova, ki se mudi na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji. Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovorov v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):


ikona avdioIzjava predsednika dr. Drnovška ob obisku predsednika Uzbekistana



Klikni za povečavo"Danes je z nami gospod Karimov, predsednik Uzbekistana. Zelo sem vesel, da se je odzval mojemu vabilu in da sva imela priložnost, da že ob današnjih pogovorih izmenjava poglede o vrsti vprašanj.

O bilateralnih odnosih, ki jih želimo v prihodnje bolj intenzivno razviti, in tudi o širši mednarodni situaciji, saj je Uzbekistan država, ki je zelo pomembna za širšo stabilnost. Gre za območje, ki tudi nas zelo zanima. Uzbekistan meji med drugim tudi na Afganistan, kamor so uprte oči svetovne javnosti in je pomemben element mednarodne protiteroristične koalicije. Slovenija do sedaj ni imela zelo veliko stikov z Uzbekistanom, niti ne s celotnim območjem Centralne Azije. Sedaj želimo te stike v večji meri razviti.

Klikni za povečavoTudi sedanja funkcija predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi nas navaja k temu in tudi naši interesi v prihodnosti, tako interesi Slovenije kot samostojne države kot tudi interesi Evropske unije, Nata in širše mednarodne skupnosti, ki ji pripadamo. Vesel sem, da smo že danes podpisali nekaj sporazumov o sodelovanju.


Govorili smo tudi o potrebi za pripravo nekaterih novih sporazumov, predvsem sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Uzbekistan ima veliko potencialov, je zelo bogat z naravnimi viri in z zelo usposobljeno kvalificirano delovno silo, zato je lahko zanimiv partner v prihodnosti za Slovenijo in naša podjetja. Nekatera ga že poznajo, predvsem farmacevtska podjetja in podjetja s področja elektronike, elektrotehnična industrija. Obstajajo pa možnosti tudi še drugje.

Prepričan sem, da jih bo ta obisk še podčrtal in pokazal interes, tako Slovenije kot Uzbekistana, da se bolje spoznamo in da razvijemo čimveč gospodarskih povezav na daljši rok."



Klikni za povečavoNa vprašanje uzbekistanskega novinarja o prisotnosti slovenskih podjetij v Uzbekistanu je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:


"Slovenija ima sicer omejene potenciale, vendar so na nekaterih področjih naša podjetja vodilna v svojih panogah, tehnološko napredna pa tudi tržno in kapitalsko dokaj sposobna. Na nekaterih segmentih uspešno prodirajo tudi na bolj oddaljena področja. Prepričan sem, da tudi Uzbekistan nudi takšne možnosti. Tam so že nekatera naša podjetja, farmacevtska in tudi še nekatera druga. Zaenkrat menjava ni zelo velika, vendar sem prepričan, da moramo vse skupaj gledati na daljši rok, vzpostaviti neke formalne pogoje, tudi medsebojne sporazume, olajšati trgovanje in investiranje. Potem bo samo gospodarstvo postopno našlo tiste poti in možnosti, ki dejansko obstajajo. Danes v svetovni konkurenčni borbi noben trg ni preveč oddaljen, noben trg ni nezanimiv, zato moramo odkrivati drug drugega, odpirati nove možnosti, tiste, ki danes še niso odprte. In to je tista perspektiva, ki je pred Uzbekistanom in tudi pred Slovenijo."

Na vprašanje uzbekistanskega novinarja, kako ocenjuje vlogo OVSE in tudi ZDA pri urejanju razmer v Afganistanu v borbi proti mednarodnemu terorizmu, je slovenski predsednik odgovoril:


Klikni za povečavo"Borba proti mednarodnemu terorizmu se odvija na zelo široki fronti, številnih prizoriščih in Afganistan je seveda eno najpomembnejših. Očitno je, da ima včasih mednarodna skupnost težave, ker mora razdeliti svoje omejene sile na številna območja. Ni posebno težko ugotoviti, da bi bilo za stabilizacijo Afganistana potrebnih še več mednarodnih sil in naporov. S tem, ko se odpirajo in so se odprla druga žarišča, ne bi smeli pozabiti na Afganistan, ampak do konca izpeljati rekonstrukcijo države, vzpostaviti stabilne institucije in zagotoviti, da bo Afganistan na daljši rok stabilna država. Mislim, da je to za vse pomembno. Za Uzbekistan kot sosednjo državo še bolj, pa tudi za tiste, ki smo bolj oddaljeni.


Klikni za povečavoMislim, da je zelo pomembno, da mednarodna skupnost - ponekod tudi OVSE, tam, kjer seže njegova pristojnost, povsod pa Združeni narodi, Organizacija združenih narodov, ob sodelovanju Evropske unije, Nata in drugih - stori vse, da se države, ki so bile destabilizirane zaradi ekstremnih gibanj, da vzpostavijo neke stabilne ureditve. Da se pokaže, da tudi islamske države lahko funkcionirajo ob prevladi t.i.. zmernega islama, da so to lahko demokratične države, da delijo enake civilizacijske vrednote kot drugi. V tem kontekstu je Afganistan izjemno, izjemno pomemben. Mislim pa, da bomo vsi skupaj na mednarodnem prizorišču, predvsem v Organizaciji združenih narodov, iskali načine, kako odpraviti vzroke terorizma. Kako se, kot je dejal gospod predsednik Karimov, soočiti z ideologijo, ki je za terorizmom in ki stalno rekrutira nove teroriste. Treba je napraviti nekaj več pri odpravljanju revščine v svetu, pri odpravljanju svetovnih problemov. Menim, da ni dovolj samo oborožena borba s konkretnimi pojavnimi oblikami terorizma, ampak je treba biti prepričljiv, verodostojen v svetu. Pokazati, da ne gre samo za neke parcialne interese posameznih držav ali skupin držav, da ne gre za borbo za resurse, recimo energetske resurse, za prevlado nad njimi, ampak da gre za to, da se vzpostavijo v svetu neke univerzalne vrednote, ki so sprejemljive za vse ljudi. Ob takšnih verodostojnih prizadevanjih bodo takšna ali drugačna skrajna gibanja izgubila svojo podporo.

Mislim, da je to tista smer, ki na daljši rok lahko obrne dogajanje v svetu in tudi dokončno odpravi terorizem in druge radikalne oblike."


Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani