arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek za špansko TV

Madrid - Ljubljana, 05/11/2004  |  intervju


Klikni za povečavoPredsednik Slovenije dr. Janez Drnovšek je v pogovoru za špansko televizijo TVE govoril o Sloveniji kot novi članici Evropske unije, o poti, ki jo je prehodila do tega cilja, odnosu Slovenije do držav nekdanje Jugoslavije in o njenem pogledu na vojno v Iraku, vse skupaj povezano z EU, katere članica je Slovenija (povzeto po STA):

Na vprašanje novinarja TVE, kakšen je recept za izredno stabilnost in hitro gospodarsko rast, ki jo je Slovenija v letih po osamosvojitvi dosegla, saj je v EU vstopila kot najbolje pripravljena članica, je predsednik države odgovoril, da recepta ne pozna, da pa lahko pove, da je bila Slovenija že pred osamosvojitvijo precej dobro pripravljena, da smo dosegli uravnotežen razvoj, da je imela izkušnje na tujih trgih, kot sta na primer sosednja trga Italije in Avstrije. Poudaril pa je, da Evropa od nas ni zelo oddaljena, tako glede izkušenj kot zemljepisno.

Nevarnost, da bo Slovenija v EU zaradi svoje gospodarske rasti in stabilnosti kmalu po vstopu v EU neto plačnica, kot je dejal novinar, predsednik države pozna in se zaveda, da bodo pogajanja o novi finančni perspektivi unije do leta 2013 zelo pomembna. S tem v zvezi je Drnovšek še dejal, da je slovensko stališče podobno španskemu, saj obe državi razmišljata, kako tudi v prihodnje pridobivati sredstva iz strukturnih skladov za regionalni razvoj.

Klikni za povečavoNa vprašanje o stališču Ljubljane v zvezi z območjem nekdanje Jugoslavije, potem ko je Slovenija vstopila v EU, je Drnovšek odgovoril, da razmere na Balkanu ne zanimajo le Slovenije, temveč vso Evropo, saj je stabilnost na tem koncu Balkana pomembna za vse. Omenil je Hrvaško, ki je po njegovih besedah dokaj dobro pripravljena in dodal, da Slovenija podpira njeno kandidaturo, da bi lahko začela pogajanji. Ostale države imajo več težav, vendar pa je na daljši rok treba misliti tudi na prihodnost tega območja oz. teh držav.

Glede izgube nacionalne identitete zaradi majhnosti Slovenije, tako po številu prebivalcev kot po površini, novinarju se namreč zdi, da se prebivalci tega bojijo, Drnovšek ni zaskrbljen. Po njegovem mnenju je namreč raznolikost, predvsem kulturna in politična, celo prednost znotraj EU. V takšni Evropi tega problema ne vidi.

Evropa dveh hitrosti po Drnovškovem besedah ni dejstvo, kot meni novinar. Kot je povedal, je sam pristaš okrepljenega sodelovanja na nekaterih področjih, kot povezava posameznih članic unije pa se mu Evropa dveh hitrosti ne zdi sprejemljiva. Prav tako ne verjame, da bi se s tem strinjala večina držav članic. Pri tem gre v veliki meri, tako Drnovšek, za nekakšen pritisk, da bi čimprej sprejeli evropsko ustave.

Novinarjevemu namigu, da je obnašanje Francije in Nemčije nekoliko "pokroviteljsko", Drnovšek ne verjame, ker večina držav "direktorija" nekaj držav nikoli ne bi sprejela in tako Evropa ne bi mogla delovati.

V zvezi z razlikami v zunanji politiki EU, ki so se najbolj pokazale ob iraški kriiz, je predsednik države opozoril, da v zunanji politiki držav članic EU obstajajo razlike, vendar pa je delovanje EU je možno tudi s temi razlikami. Sicer pa meni, da je Irak izkušnja za vse; ob tem je izrazil upanje, da bo v prihodnje, ne le EU, temveč tudi ZDA, znale takšne krize obravnavati. Kot je še povedal je bila Slovenija v primeru Iraka zelo zadržana in s svojimi silami ni prisotna v tej državi. Kljub temu smo spoštovali mnenje drugih držav, ki so se odločile drugače, je še povedal Drnovšek.

Slovenija je po Drnovškovih besedah zadoovljna z rešitvami v prihodnji evropski ustavi, ki jih je predlagala konvencija o prihodnosti Evrope, sicer pa predsednik upa, da bodo članice unije v zvezi z ustavo dosegle rešitev, saj je to izredno pomembno za nadaljevanje procesa evropske integracije.

Na vprašanje, ali lahko Evropa s 25 članicami deluje, pa je Drnovšek odgovoril, da se bomo morali naučiti, kar ne bo lahko, vendar ni druge alternative. Potrebno bo precej potrpežljivosti in energije za nadaljevanje, včasih bo prišlo do kriz, toda prepričan je, kot je poudaril na koncu pogovora, "da bomo nadaljevali".
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani