arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odlikovanje Občini Vrhnika

Ljubljana, 06/23/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v Športnem parku Vrhnika na posebni slovesnosti vrhniškemu županu dr. Marjanu Riharju vročil odlikovanje - Zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Slovenije. Slovesnega dogodka se je udeležil tudi vrhniški župan leta 1991 France Kvaternik. Dr. Drnovšek je ob vročitvi najvišjega odlikovanja v kategoriji znakov dejal (nelektorirano):

"Drage občanke in občani Vrhnike, danes je lep dan, da se spomnimo dogodkov izpred petnajstih let. Vrhnika je takrat odigrala zelo pomembno, lahko bi rekli, ključno vlogo pri obrambi naše domovine. Slovenija je vzpostavila svojo samostojnost z zelo jasno in nesporno odločitvijo naroda. Niso nam hoteli priznati te odločitve, niso želeli spoštovati suverene odločitve slovenskega naroda, zato je prišlo do vojaške intervencije in tisti dnevi so bili ključni dnevi. Slovenija je takrat pokazala, da se zna enotno postaviti, da se znamo obraniti in takrat smo prav vsi Slovenci čutili drug z drugim in vsak je storil tisto, kar je bilo treba storiti. In na Vrhniki ste storili veliko, zato je to odlikovanje zasluženo.

Klikni za povečavoLahko bi prišlo že prej, bi kdo rekel. Res je, ampak tudi zdaj je dober čas za to. Zdaj, po petnajstih letih, lahko vidimo sadove takratne odločitve, takratnih dejanj. Slovenija je danes uspešna država, ugledna v svetu, v teh petnajstih letih smo marsikaj postorili. Lahko smo zadovoljni s tem, lahko smo zadovoljni, da smo se pred petnajstimi leti pravilno odločili in da smo znali to odločitev tudi uresničiti.

Seveda nam tudi za prihodnost še ostaja marsikaj za postoriti, vendar postavili smo dobre temelje, dobro državo in z dobrega moramo iti samo še na boljše.

Vsem občankam in občanom občine Vrhnika, seveda obema županoma, takratnemu županu gospodu Kvaterniku, ki je bil neposredno vključen v tista dogajanja in tudi sedanjemu županu, želim tudi vnaprej veliko uspehov, da bi se Vrhnika lepo in uspešno razvijala in da bi tudi prihodnost bila tako slavna, kot je bila preteklost. Hvala lepa."

Ob prejemu odlikovanja je dr. Marjan Rihar med drugim povedal (nelektorirano): "Z velikim veseljem in ponosom sprejemam Zlati častni znak svobode za Občino Vrhnika. Vsi ti občutki so še toliko večji, ker vem, da je Vrhnika prva občina v naši državi, ki je prejela to odlikovanje in posebno še, ker ste, gospod predsednik, odlikovanca sami obiskali ter mu ga podelili. Vrhnika si odlikovanje zasluži."

France Kvaternik, vrhniški župan leta 1991, pa je dejal: "Zlati znak, ki nam ga podeljujete, gospod predsednik, je prišel v pravo okolje, pravim ljudem. Tudi tisti, ki so imeli orožje v rokah, so delovali humano, čeprav se zdi taka trditev nenavadna, je vendarle resnična. Na tem ozemlju se v času osamosvajanja ni zgodil noben zločin. Na to dejstvo smo ponosni vsi, ki smo bili na kakršenkoli način vključeni v osvobajanje naše domovine, in zato verjamem v prihodnost, duhovno naravnanost in blagodejno sobivanje."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani