arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na kosilu z veleposlaniki držav članic Nato

Ljubljana, 02/12/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil kosila z veleposlaniki držav članic Nata, ki so akreditirani v Sloveniji. Kosilo je v vlogi trenutne Nato koordinatorke v Sloveniji priredila nemška veleposlanica Heike Zenker.

Predsednik dr. Drnovšek je med kosilom z veleposlaniki izmenjal poglede o vrsti vprašanj, še posebej tistih, ki so povezana s slovenskim vstopanjem v Zvezo Nato. Pri tem je dr. Drnovšek poudaril pomen, ki ga pripisuje ohranitvi enotnosti Severnoatlantskega zavezništva, ki je v preteklem stoletju odigralo ključno vlogo pri zagotavljanju mirnega razvoja Zahodne Evrope, še pred nedavnim pa tudi pri vzpostavi stabilnosti v Jugovzhodni Evropi. Na to se v sedanjih razpravah v Sloveniji sicer dostikrat pozablja, vendar pa je predsednik dr. Drnovšek izrazil prepričanje, da se bodo 23. marca na referendumu o Evropske unije in Natu slovenske državljanke in državljani odločali odgovorno in zgodovinskemu trenutku primerno.

V zvezi s aktualnim vprašanjem Iraka je predsednik dr. Drnovšek ponovil svoje prepričanje, da si težko predstavlja, da bi Združene države Amerike odstopile od svojih stališč, saj bi to pomenilo zmago Sadama Huseina, kar pa bi bilo slabo za cel svet. Zato je tembolj pomembno, da se tudi znotraj Varnostnega sveta OZN ustvari soglasje glede reševanja iraškega vprašanja in da se ohrani enotnost mednarodne skupnosti. Vsekakor pa Slovenija ne pristaja na nekakšno grupiranje držav v bolj proevropske ali bolj proameriške zaradi iraške krize. Za Slovenijo so namreč zavezniki tako ZDA kot Evropska unija.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani