arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek jutri na 10. srečanju predsednikov srednjeevropskih držav

Ljubljana, 05/21/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo na povabilo predsednika Republike Avstrije dr. Thomasa Klestila udeležil 10. srečanja predsednikov držav Srednje Evrope, ki bo potekalo od 22. do 23. maja v Salzburgu. Dogovor o kraju srečanja je bil sprejet na lanskem srečanju srednjeevropskih predsednikov, ki je potekalo na Bledu in na Brdu pri Kranju.

Na letošnjem srečanju se pričakuje udeležba predsednikov sedemnajstih držav iz širšega srednjeevropskega prostora: Avstrije, Ukrajine Poljske, Italije, Slovaške, Nemčije, Makedonije, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Moldavije, Bolgarije, Albanije, Slovenije, Češke, Srbije in Črne Gore ter Bosne in Hercegovine.

Srečanje, ki bo po številu zastopanih držav najštevilčnejše doslej, bo prvenstveno posvečeno razpravi o izzivih, ki ga za Evropsko unijo predstavlja širitev z desetimi novimi članicami, večina katerih pripada srednjeevropskemu prostoru. Ob tem se bodo udeleženci predvsem posvetili vprašanjem vloge Evrope v svetovni politiki v luči sedanjega mednarodnega položaja, vlogi Srednje Evrope v procesu evropskega združevanja in izgledom za regionalni razvoj po širitvi EU, ter vlogi sedanjih in vstopajočih članic EU pri podpori državam Jugovzhodne Evrope, da izpolnijo svojo "evropsko perspektivo".

V okviru srečanja v Salzburgu bo prišlo tudi do izmenjave mnenj in pogledov med predsedniki srednjeevropskih držav z vodilnimi direktorji evropskih podjetij na temo priložnosti in tveganj, ki jih prinaša bližajoča se širitev EU. Razprava bo predvsem posvečena vprašanju, kako okrepiti gospodarsko rast in podpreti integracijo v razširjeni EU.

Ob robu 10. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav bo prišlo tudi do številnih bilateralnih sestankov in pogovorov med udeleženci.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani