arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem italijanskega ministra za zunanje zadeve Massima D'Aleme

Ljubljana, 01/10/2007  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel italijanskega ministra za zunanje zadeve Massima D'Alemo.

Sogovornika sta se strinjala, da je obisk italijanskega ministra izredno pomemben, saj je prekinil več letni premor pri realizaciji stikov na visoki politični ravni, hkrati pa napoveduje vsebinsko sodelovanje med sosednjima državama, tako na področjih dvostranskih interesov in koristi, kakor tudi pri reševanju širših mednarodnih problemov.

Italijanski zunanji minister Massimo D'Alema je poudaril, da namerava njihova vlada uresničiti določbe zakona o zaščiti slovenske manjšine, saj je ta zakon, ki še vedno čaka svoj implementacijo, rezultat prizadevanj prejšnje levo-sredinske vlade. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo Slovenija z naklonjenostjo reševale tudi probleme, ki zadevajo italijansko manjšino.

Klikni za povečavoSlovenski predsednik dr. Janez Drnovšek je izrazil mnenje, da bi sosednji državi morali glede izgradnje plinskih terminalov odločitve sprejemati skupaj, v skladu z ekološkimi in drugimi standardi ter interesi. Vprašanje je tudi, če so terminali oziroma tudi en sam terminal na tem področju sploh potrebni.

Kot sta poudarila predsednik dr. Drnovšek in minister D'Alema, sta Slovenija in Italija zainteresirani za nadaljevanje procesa ratifikacije evropske ustave in iskanje takšne rešitve za ta problem, ki bi omogočala nadaljnjo poglabljanje evropske integracije in spodbujala proces širjenja EU. Pri tem sta poudarila, da je zahodni Balkan del Evrope, ki ga je vsekakor treba integrirati v EU.

Predsednik republike dr. Drnovšek je podprl pobudo italijanske vlade, da bi v svetu ukinili smrtno kazen.

Klikni za povečavoItalijanski zunanji minister D'Alema je prenesel zanimanje italijanskega predsednika Georga Napolitana o tem, da bi uresničili zamisel o srečanju predsednikov sosednjih držav, s katerim bi simbolično presegli zgodovinska nasprotja med narodi.

Predsednik republike dr. Drnovšek je podčrtal, da zamisel podpira, da pa bi bilo treba takšen dogodek temeljito pripraviti, da ne bi spodbudil novih antagonizmov in konfrontacij.

Slovenski predsednik dr. Drnovšek in italijanski minister D'Alema sta se v pogovoru dotaknila tudi bližnje-vzhodnega problema in se pri tem strinjala, da mora EU pri preseganju bližnjevzhodne krize in preprečevanju širjenja konfliktov igrati aktivnejšo vlogo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani