arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel predstavnike Islamske skupnosti v BiH

Ljubljana, 12/23/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je sprejel poglavarja Islamske skupnosti v BiH Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerića, predsednika Mešihata Islamske skupnosti Ibrahima Malanovića, generalnega sekretarja Rijaseta Islamske skupnosti v BiH Muhameda Salkića.

Klikni za povečavoReisu-l-ulema dr. Cerič je predsednika dr. Drnovška seznanil s postopki v zvezi s konstituiranjem islamske skupnosti v Sloveniji. Kot so povedali predstavniki Islamske skupnosti, je trenutno v Sloveniji trinajst organiziranih in registriranih islamskih skupnosti, pri čemer je aktivnih deset skupnosti. Dr. Cerić je predsedniku dr. Drnovšku predstavil delovni osnutek sporazuma o pravnem položaju islamske skupnosti v Sloveniji, o katerem se bodo pogovarjali s predstavniki slovenske vlade. Računajo s tem, da bo konstituiranje islamske skupnosti v Sloveniji zaključeno kmalu in da bodo do poletja tudi že imenovali prvega muftijo kot najvišjega predstavnika samostojne islamske skupnosti v Sloveniji. Predstavniki islamske skupnosti so predsedniku dr. Drnovšku zagotovili, da bodo notranji problemi v skupnosti muslimanov v Sloveniji kmalu rešeni in da se bo v skupnost vrnil potrebni mir.

Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da je pomembno, da je islamska skupnost v Sloveniji dobro organizirana in da predstavlja del slovenske družbe. Zahvalil se je za prispevek članov te skupnosti k stabilnosti in blaginji države. Poudaril je tudi, da podpira takšno organiziranje islamske skupnosti v Sloveniji, ki je v okviru določb našega ustavnega reda in primerljivo s položajem drugih verskih skupnosti v Sloveniji. Organiziranje te skupnosti na načelu avtokefalnosti bo koristilo razvoju te skupnosti v Sloveniji in ugledu ter sprejemljivosti te skupnosti pri pripadnikih drugih verstev in javnosti v Sloveniji. V pogovoru z dr. Cerićem je dr. Drnovšek podčrtal, da se država ne vmešava v notranje razmere islamske verske skupnosti, zlasti še v kadrovske zadeve te skupnosti. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je večina vprašanj v zvezi z izgradnjo džamije sporazumno rešenih in da projekt napreduje.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek in reisu-l-ulema dr. Cerič sta del razgovora posvetila tudi položaju islama v svetu in prizadevanjem, da islama ne bi dojemali kot izvor problemov, napetosti in terorizma. S tem v zvezi je dr. Cerić predsednika dr. Drnovška seznanil z Deklaracijo evropskih muslimanov, dokumentom, v katerem je opredelil odnos pripadnikov islama v evropskih državah do Evropske unije, do islama v svetovnih razsežnostih in do problemov sodobnega sveta. S tem dokumentom želi poglavar Islamske skupnosti v BiH prispevati k razvoju pozitivnejšega pogleda na islam in okrepiti konstruktivno vlogo pripadnikov islama v Evropi k zbliževanju in povečani odgovornosti za globalni razvoj v svetu. Dr. Cerić bo ta dokument predstavil političnim in verskim voditeljem v svetu.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani