arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem predsednika spodnjega doma poljskega parlamenta Mareka Jureka

Ljubljana, 09/13/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika spodnjega doma poljskega parlamenta Mareka Jureka. Največ pozornosti sta posvetila sodelovanju med državama in EU.

Sogovornika sta se strinjala, da sta državi v preteklih letih razvili zelo dobre odnose in da bi te lahko v prihodnosti še nadgrajevali, saj ju povezuje kar nekaj stičnih točk, vključno s skupnim vstopom v EU in zavzemanje obeh držav za širitev EU.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je poudaril, da Slovenija pripisuje velik pomen dobrim odnosom s Poljsko, tudi v okviru EU. Dejal je, da je ena od pomembnejših točk razvoja EU evropska ustavna pogodba tudi zato, ker obstoječi institucionalni okvir ne omogoča prihodnjih širitev. Menil je, da bo za napredek v izgradnji EU potrebno spremeniti zavest, kar pa zahteva svoj čas. Marek Jurek je dejal, da je proces sprejemanja evropske ustave v stanju zastoja ter da bo Poljska svoje stališče glede te teme konkretizirala in podala svoje predloge za iskanje rešitve. Poudaril je, da se Poljska zavzema za širitev EU, še posebej z Ukrajino.

Oba sogovornika sta se strinjala, da je potrebno graditi odnose s pogovori in sodelovanjem. Dr. Drnovšek je še dodal, da bo treba premagati sebičnost držav, če bomo skupaj želeli graditi EU, saj je ta nastala ravno zato, ker so države ugotovile, da z egoizmom ne morejo priti daleč.

Ob zaključku sta oba sogovornika izrazila prepričanje, da bosta Slovenija in Poljska pomembno sodelovali kot članici EU, ravno tako pa tudi utrjevali prepoznavnost slovenske in poljske zgodovine in kulture v obeh državah.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani