arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel slovenska inovatorja

Ljubljana, 03/17/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel mednarodno priznanega in uglednega slovenskega izumitelja Petra Florjančiča in inovatorja Braneta Prešerna. Peter Florjančič je predsedniku predstavil s svojimi 88 leti bogat opus izumov in inovacij ter nekaj svojih prihodnjih načrtov. Sogovornika sta predsednika republike seznanila tudi s težavami in mnogimi birokratskimi ovirami, s katerimi se danes srečujejo inovatorji in izumitelji v Sloveniji. Predsedniku sta predstavila pobudo za ustanovitev osrednje slovenske pisarne, agencije ali druge podobne ustanove, ki bi lahko na enem mestu združila potrebe po organiziranemu delu inovatorjev in po enotnem sistemu povpraševanja in ponudbe inovacij, izumov in tehničnih izboljšav v Sloveniji. Takšna oblika prihodnjega dela inovatorjev in uporabnikov v Sloveniji, ki bi jo lahko ustanovila ali podprla država, bi lahko predstavljala trajnejšo vez med inovatorji, raziskovalnimi ustanovami, univerzami in gospodarstvom. Zagotavljala pa bi lahko tudi administrativno, tehnično in drugo pomoč inovatorjem in izumiteljem v Sloveniji. Na ta način bi lahko postopno oblikovali učinkovitejši in enotnejši nastop slovenskih inovatorjev in izumiteljev na domačem in tujem trgu.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je pozdravil pobudo. Menil je, da so inovacije, novi izumi in tehnološke izboljšave velika priložnost Slovenije. Sloveniji je in mora biti v interesu, da slovensko znanje in vztrajnost inovatorjev učinkoviteje in hitreje vključimo v nove slovenske gospodarske izzive ter s tem postane prepoznavno tudi na tujem. Znanje, izkušnje, spodobnosti in voljo inovatorjev in izumiteljev ter raziskovalcev je treba, po mnenju predsednika, povezati v učinkovit sistem in mu s strani države pomagati pri preseganju birokratskih in drugih ovir.

Sogovornikoma je predsednik predlagal, da skušata samostojno ali skupaj z drugimi slovenskimi inovatorji in izumitelji, ki so aktivni tudi v združenjih izumiteljev in avtorjev tehničnih izboljšav, oblikovati celovito projektno pobudo, ki bi jo nato predstavili vladi. Predsednik je prepričan, da bo vlada takšnemu projektu z razumevanjem pristopila nasproti in mu prisluhnila bodisi v okviru obstoječih oz. njenih prihodnjih aktivnosti.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani