arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Poslanica predsednika dr. Janeza Drnovška udeležencem Svetovnega vrha za mir

Ljubljana, 10/31/2004  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike dr. Janez Drnovšek je na udeležence Svetovnega vrha za mir, ki poteka danes v Brnu, in katerega cilj je podpora uresničevanju ciljev tisočletja, sprejetih v okviru OZN, naslovil poslanico. Udeležencem vrha jo je prebral veleposlanik RS na Češkem gospod Drago Mirošič.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je v poslanici zapisal: "Dovolite mi, da se na Vas obrnem z besedami upanja za mir in blagostanje v svetu ter podpore prizadevanjem za uveljavitev ideje miru skozi osebno prizadevanje in zgled. Prepričan sem, da so srečanja, kot je današnje, pomemben prispevek k oblikovanju zavesti o enosti človeštva, o nedeljivosti njegove usode in njegovi notranji medsebojni povezanosti.

V času, ko nam sodobna komunikacijska sredstva omogočajo vse neposrednejše stike med kulturami in civilizacijami, se srečujemo z novimi priložnostmi za razvoj človečnosti. Hkrati se soočamo z novimi izzivi, ki jih lahko uspešno prebrodimo le s skupnimi močmi. Nesluten tehnološki napredek omogoča delu človeštva udobnost življenja brez primere, hkrati pa nesprejemljivo veliko ljudi še vedno živi v revščini in lakoti. Vsak dan umre zaradi razlogov, povezanih z lakoto, 24.000 ljudi. Takšne razsežnosti človeškega trpljenja nam morajo biti v spodbudo, da spremenimo, kar je v naši moči, da v solidarnosti udejanjamo svojo človeškost.

Države so s cilji tisočletja v okviru Organizacije združenih narodov zavezale, da bodo zmanjšale zlo, ki ga pomeni lakota, in se s skupnimi močmi borile za uveljavljanje bolj uravnoteženega in pravičnega razvoja. Veliko je bilo narejenega, še veliko ostaja pred nami kot izziv. Novi pristopi in nova raven zavezanosti držav, nevladnih organizacij in posameznikov so potrebni, da bi lahko zagotovili dostojno življenje stotinam milijonov depriviligiranih ljudi. Ena od poti za potrebne spremembe je uveljavljanje novih načinov zbiranja sredstev na mednarodni oziroma globalni ravni, ki bodo, če bodo dobili zadostno podporo, omogočili, da se bomo skupnih, globalnih problemov človeštva lotevali s skupno globalno akcijo. Seveda sta za preseganje inercije delovanja, ki obnavlja in nemalokrat celo poglablja razlike med ljudmi, potrebna politična volja in pogum. Voljo in pogum za potrebne spremembe lahko in moramo najti najprej in predvsem v sebi. Zato naj končam z mislijo Mahatme Gandhija, da moramo sami postati sprememba, ki jo želimo."

Na koncu poslanice je predsednik republike dr. Janez Drnovšek udeležencem Svetovnega vrha za mir izrazil svojo iskreno podporo pri prizadevanjih za širitev ideje miru in najboljše želje za uspešno delo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani