arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Vročitev odlikovanja kongresniku Oberstarju

Ljubljana, 06/01/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik državnega zbora dr. France Cukjati je danes v imenu predsednika republike dr. Janeza Drnovška vročil Jamesu L. Oberstarju odlikovanje Zlati red za zasluge na diplomatskem mednarodnem področju. Ob tej priložnosti je dr. Cukjati izrazil zadovoljstvo nad obiskom kongresnika Oberstarja v Sloveniji in se mu zahvalil za vsa pretekla dejanja in zasluge pri uveljavljanju Slovenije v mednarodni skupnosti.

Predsednik dr. Drnovšek je kongresnika Oberstarja odlikoval za zasluge in dejanja v dobro Republiki Sloveniji, njenem mednarodnem uveljavljanju in vključevanju ter krepitvi slovensko-ameriškega prijateljstva.




OBRAZLOŽITEV:

Gospod James L. Oberstar je bil izvoljen za kongresnika pred tridesetimi leti kot predstavnik osmega okraja zvezne države Minnesote in je eden od sedmih najstarejših članov predstavniškega doma. Je član odbora za promet in infrastrukturo, član kanadsko-ameriške medparlamentarne skupine, sopredsedujoči projektne skupine za Velika jezera ter član različnih odborov predstavniškega doma. Glede na slovenske korenine je bil že v preteklosti in je še vedno zelo naklonjen Sloveniji. Velike zasluge ima pri uveljavljanju Slovenije v mednarodni skupnosti. Pomagal je pri prizadevanjih, da bi Združene države Amerike priznale Slovenijo, in pri njenem vključevanju v zvezo NATO. Veliko je pripomogel k širjenju poznavanja Slovenije in njene kulture v Združenih državah Amerike ter krepitvi zavesti o slovenstvu med izseljensko skupnostjo. Vedno je bil pripravljen sprejeti predstavnike Slovenije ob njihovih obiskih v Združenih državah Amerike in jim pomagati pri vzpostavljanju stikov v Kongresu in vladi.

Posebne zasluge ima za uveljavljanje Mednarodnega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min ter pridobivanje finančnih sredstev za njegovo delovanje. Pri širjenju ideje o humanitarnem pomenu sklada je prevzel vodilno vlogo tako v zakonodajni kot izvršilni veji oblasti. Njegova osebna podpora ideji razminiranja je pripomogla k izdatni in stalni ameriški finančni pomoči skladu. Delo kongresnika Jamesa L. Oberstarja je vtkano v prijateljske odnose med Združenimi državami Amerike in Slovenijo na vseh področjih, na katerih je ta vsestranski politik in humanist deloval.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani