arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Čas je, da Slovenija pogleda tudi širše v svet, se predstavi in tudi kaj pove

Ljubljana, 09/26/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek spodaj dodaja nekaj besed o tako imenovanem pretiranem zapravljanju predsednika države:

"Želim, da končamo neproduktivno razpravo o financiranju Urada predsednika Republike Slovenije in o tem, kdo je za kaj kriv. Upam, da se kaj takšnega v slovenski državi ne bo nikoli več ponovilo.

Želim pa dodati nekaj besed o tako imenovanem pretiranem zapravljanju predsednika države.

V prejšnjih treh letih mandata sem sorazmerno malo potoval v tujino in nisem niti približno sprejemal vseh vabil. Letos v prvi polovici leta se je zgodilo, da so prišla tri vabila za obiske na drugih kontinentih in odločil sem se, da jih sprejmem. Mislim, da je čas, da Slovenija pogleda tudi širše v svet, se predstavi in tudi kaj pove.

Udeležil sem se proglasitve predsednika Bolivije Eva Moralesa. Ocenil sem, da gre za zgodovinski dogodek, ker je to prvi indijanski predsednik in večinsko indijansko prebivalstvo je z njim simbolno prekinilo petstoletno tradicijo kolonializma. Dogodek je pritegnil pozornost celega sveta, še posebej Južne Amerike. Moj govor in moji intervjuji so bili gledani v Boliviji in v drugih latinsko ameriških državah. Ko sem se skupaj s predsednikom Moralesom udeležil starodavnih indijanskih obredov, je to pozdravila sto tisoč glava množica, posnetki pa so obšli ves svet. Dan za tem so me na sprehodu po glavnem mestu Bolivije ljudje množično pozdravljali, vsi so poznali predsednika Slovenije, čeprav zanj in za Slovenijo prej nikoli niso slišali.

Drug obisk je bil v Indiji. Trajal je samo en dan, udeležil sem se velikega shoda, kjer se je zbralo več kot dva milijona ljudi, skupaj z glavnimi duhovnimi vodji Indije. Moj govor je poleg njih spremljalo še nekaj sto milijonov ljudi preko televizijskih ekranov. Težko si je zamisliti boljšo promocijo Slovenije v Indiji z milijardo prebivalcev, kjer duhovni vodje uživajo več spoštovanja kot politiki.

Tretji obisk je bil na Kitajskem. Udeležil sem se velike mednarodne konference v Boau, na posebno vabilo kitajskih oblasti, ki so moji udeležbi pripisovale poseben pomen. Na konferenci sem govoril zbranim predstavnikom največjih azijskih, ameriških in evropskih korporacij o pomenu trajnostnega razvoja in njihovi odgovornosti zanj. Opravil sem tudi eno urni intervju za največjo kitajsko televizijsko mrežo, ki jo gleda stotine milijonov ljudi. Slovenija na Kitajskem še nikoli ni bila predstavljena na ta način.

Zaradi teh obiskov, ki prej niso bili znani in planirani, sem presegel predvidena proračunska sredstva za letošnje leto. Ker vlada pravočasno ni odobrila zaprošenih dodatnih sredstev, sem moral odpovedati preostale mednarodne obiske v tem letu.

Posebej mi je žal za obisk v Španiji, saj me s to državo in s kraljevskim parom povezuje dolgoletno prijateljstvo. Španska država je želela dati obisku poseben pomen in ga je povzdignila na najvišjo protokolarno raven. Odpoved obiska je španska stran sprejela z razumevanjem, čeprav je jasno, da gre za skrajno nenavaden dogodek v demokratičnem svetu. Predsedniku države ne bi nikjer odtegnili sredstev za tak obisk."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani