arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike pred dnevom državnosti vročil devet odlikovanj

Ljubljana, 06/22/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti vročil devet odlikovanj. Z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije je odlikoval VII. korpus Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije ob 60. obletnici zmage nad nacizmom in fašizmom ter osvoboditve Ljubljane za izjemne zasluge in izkazano junaštvo pri uveljavljanju in obrambi nacionalnega in etničnega ozemlja Slovencev. Zlati red za zasluge so prejeli Jane Kavčič, Vojko Duletič, Boštjan Hladnik, Jože Pogačnik in Matjaž Klopčič za življenjsko delo na področju filmskega ustvarjanja ter revija Ciciban ob 60. obletnici izhajanja za uspešno delo pri vzgoji in izobraževanju otrok. Red za zasluge sta prejela prof. Herman Janež za izredne zasluge pri ohranjanju spomina na taboriščnike koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu in Akademska športna zveza Olimpija Ljubljana ob 50. obletnici športnega društva za njegovo uspešno delovanje in prisotnost na svetovnem, evropskem in državnem športnem prizorišču.

V nagovoru po slovesni podelitvi odlikovanj je predsednik dr. Drnovšek povedal (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"V veliko zadovoljstvo mi je bilo, da sem podelil odlikovanja, odlikovanja za različne namene. Od odlikovanja udeležencem narodnoosvobodilne borbe kot dela protifašistične in protinacistične koalicije, ko smo letos praznovali šestdeset let zmage. Do priznanja večim našim umetnikom, v tem primeru filmskim ustvarjalcem, ko smo letos praznovali stoletnico slovenskega filma. Gre za izjemne umetniške dosežke skozi daljše obdobje, ki so prispevali k temu, da se je slovenski narod dokončno vzpostavil in razvil kot ugleden, kulturen narod v sodobni Evropi. Do priznanj za druge življenjske dosežke, tako na področju pedagoškega dela kot navsezadnje do športnih dosežkov, kjer nas je športno društvo Olimpija spremljalo zadnjih petdeset let in bilo močno prisotno s številnimi lepimi športnimi dosežki v našem življenju v tem obdobju.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da so vsa ta odlikovanja resnično zaslužena, zato jih podeljujem s toliko večjim zadovoljstvom v imenu slovenske države, slovenskih državljank in državljanov, ki ste jim vsekakor s svojim delom in svojimi prispevki pomagali oziroma jim omogočili bogatejše življenje v naši skupni mladi državi. Še enkrat vam čestitam za vaše dosežke in prepričan sem, da te čestitke preko mene izrekajo tudi številni drugi državljani in državljanke."

Klikni za povečavoPredsedniku dr. Drnovšku se je v imenu VII. korpusa narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije zahvalil Lado Kocijan, ki je ob tem povedal, da visoko odlikovanje pomeni tudi javno priznanje borcem VII. korpusa za njihove bojne napore in žrtve. V imenu drugih odlikovancev se je predsedniku zahvalil Jane Kavčič, ki je ob tej priložnosti izrazil veselje, da je vlada ugodila njihovim željam, da bi slovenski film postal prepoznaven v svetu, in poudaril dolgoletni trud nagrajencev pri uveljavljanju slovenske države v tujini.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani