arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Obisk Centra za tujce

Ljubljana, 07/20/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal Center za tujce VelikI Otok pri Postojni. Z vodstvom centra in predstavnicami Mreže za stalni obisk tega centra se je pogovarjal o položaju tujcev pri njih. Po pogovoru je dr. Janez Drnovšek za medije povedal (nelektorirano):

"Ogledal sem si Center za tujce. V zadnjem času je prišlo nekaj javnih pisem v tej zvezi, češ da pogoji bivanja tujcev niso ravno dobri, zato smo danes tukaj. Pogovorili smo se z vodstvom Centra, s sabo sem povabil v svojo delegacijo tudi predstavnice Mreže za stalne obiske tujcev, ki so tudi pisale, tako da smo skupaj opravili ta pogovor.

Klikni za povečavoČe strnem svojo oceno, svoje vtise potem pogovoru in po ogledu, bi rekel, da je osnovni problem situacija, objektivna situacija, v kateri se ti tujci znajdejo. Ta njihova situacija je slaba. Razočarani so, šli so po svetu, da bi našli boljše življenje, vendar jim ni uspelo. Tudi pri nas, tisti, ki so tukaj, v Sloveniji praviloma niso dobili azila in ta center je namenjen tistim, ki naj bi jih vrnili ali v njihovo državo ali na neko drugo destinacijo, kamor lahko gredo. To pomeni, da so večinoma razočarani, najbrž v depresiji, stresu in da je pravzaprav to njihov glavni problem. Zato je seveda vse skupaj velika obremenitev za same tujce pa tudi za osebje, ki tukaj dela, ni enostavno delati v takšni situaciji. Vendar mislim, da standardi dela tukaj niso slabi, da je zagotovljena zdravniška oskrba, tudi socialne delavke so tukaj, tudi psihiatri pridejo in morda jih včasih ni dovolj, ker tudi število tujcev tukaj varira; včasih jih je manj, včasih več.

Klikni za povečavoAmpak zelo bistveno je, da se z njimi postopa čimbolj človeško, da se jih razume, da so v težki situaciji. Važne so tudi majhne geste, važna je komunikacija z njimi, ampak zdi se mi, da se osebje in vodstvo tega zaveda in da delajo na tem. Vedno je seveda možno še kaj izboljšati, tako da smo tudi danes predlagali, da se izboljša režim obiskov, morda tudi več izhodov tudi izven samega objekta vsaj na dvorišče, pa tudi več izhodov zlasti za otroke. Otrokom je treba čimbolj olajšati njihov položaj, čeprav tudi na tem delajo in sodelujejo z nekaterimi nevladnimi organizacijami pri takšnih primerih in zdi se mi, da je to prav in morda se bo v to vključila še kakšna nevladna organizacija, da bi skupaj s policisti, z drugim osebjem v centru olajšali neprijetno obdobje v življenju tujcev, ki so prišli, zašli sem.

Problem vidim bolj v sami azilni politiki. To svoje mnenje sem dal že ob sprejemanju zakona o azilu za tujce. Tam je najbrž potrebno nekoliko več fleksibilnosti, več občutljivosti za življenjske stiske ljudi, ker tisti, ki pridejo sem, kot sem že dejal, praviloma niso dobili možnosti azila in so tukaj samo toliko časa, da se zagotovi njihova varna vrnitev, ali domov ali kam drugam."



Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je odgovoril tudi na vprašanja medijev:

Kako razlagate odpoved obiska obeh ministrov?

dr. Janez Drnovšek: "Najbolje je, da vprašate njiju. Tako, kot sem razumel, nista bila najbolj zadovoljna s tem, da sem povabil s sabo tudi predstavnice Mreže za stalne obiske tujcev v tem centru."

Glede na to, kar ste povedali, da razmere le niso tako slabe, mislite, da so te predstavnice tukaj, s katerimi ste danes govorili, pretiravale, ker Mreža je napovedala dosti hujše stvari?

dr. Janez Drnovšek: "Povedal sem svoje vtise. Najbrž nikomur od nas ne bi bilo prijetno biti tukaj. Tudi, če so pogoji še znosni, v primerjavi s kakšnimi drugimi drugje. Najbrž nihče ni preveč srečen, če je tukaj zaprt in čaka na vračanje tja, od koder je recimo pobegnil, da bi šel drugam po svetu. In verjetno se to pozna tudi v njihovem počutju, tudi v njihovih izjavah. Zato pa pravim, da jim je treba pomagati čimbolj, da bi se to za njih težko obdobje kljub vsemu čim bolje premostilo."

Gospod predsednik, pred dvema tednoma ste se zavzeli v posebnem pismu za gambijske nogometaše, ki bivajo v tem centru. Boste po današnjem obisku vladi oz. notranjemu ministrstvu posredovali kakšno novo stališče?

dr. Janez Drnovšek: "Notranji minister mi je odgovoril in povedal, da so bili postopki zaključeni, da niso dobili azila in da so tukaj, da čakajo na vrnitev. No, potem sem mu še enkrat odgovoril s priporočilom, da le še enkrat preverijo cel postopek, zlasti razmere tam, kamor naj bi jih vrnili; ali je to res primerno oz. ali je to za njih varno in pa priporočal sem, da se jim omogoči tukaj milejši tretma, skratka bolj fleksibilen tretma v tem centru."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani