arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ob Dnevu slovenskega planinstva

Ljubljana, 09/13/2003  |  govor


Pozdravno pismo predsednika dr. Janeza Drnovška ob 110-letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva in 55-letnici PZS (Vrata - Aljažev dom)

Klikni za povečavo Spoštovane planinke in planinci,

Slovenske gore v življenju te dežele in njenih ljudi, niso zgolj geografska danost, ki zaradi svojih lepot tako množično privlačijo domače in tuje obiskovalce, pač je njihov pomen v življenju slovenskega človeka mnogo širši. Povezanost obiskovalcev gora, ki jo začuti vsakdo, ki se kdajkoli poda v gore, lepota razgledov in zadovoljstvo ob osvojitvi vrha, so prispevali svoje k temu, da je planinstvo v Sloveniji postalo tako priljubljeno, Planinska zveza Slovenije pa najštevilčnejša športna organizacija v Sloveniji. V tem smislu tudi ni presenetljivo dejstvo, da je zahvaljujoč vrhunskim alpinističnim podvigom naših alpinistov, veliko zahtevnih smeri v gorah širom sveta poimenovanih "Slovenska smer".

Vpliv gora na posameznika in njegov narod je bil v naši zgodovini vseskozi opazen. Vse od narodno-buditeljske vloge ter osebne zavzetosti za popularizacijo planinstva enega prvih članov planinske zveze, gospoda Jakoba Aljaža, pa vse do utrjevanja zdrave narodne zavesti in oblikovanja naše državnosti. Z gorništvom in planinarjenjem tako Slovenci nadaljujejo izročilo generacij, ki so jih gore od samih začetkov planinstva pritegovale in jim vlivale voljo in moč, da so lažje premagovali tudi težave vsakdanjika.

Velika naloga, ki jo planinska društva in krovna organizacija opravljate, je tudi v spodbujanju prostovoljstva, ekološke zavesti ter opozarjanju na nujnost zaščite naših naravnih danosti. Gospodarjenje z gorskim prostorom in kočami je od nekdaj temeljilo na prostovoljni osnovi. Brez nesebičnega prispevka prostovoljcev, bi bile danes številne koče prisiljene zapreti svoja gostoljubna vrata planincem. Veliko priznanje in čast pa gre v tem smislu tudi gorskim reševalcem, katerih vloga pri preprečevanju nesreč in reševanju je neizmerna, s svojo plemenito željo, da pomagajo drugim, pa velikokrat tvegajo tudi svoja lastna življenja.

Ob dnevu slovenskega planinstva bi želel tako planincem, alpinistom, kot članom in predsednikom društev ter krovne zveze čestitati za dosedanje delo in napore. Ljubiteljem gora želim, da bi se v gore podajali varno in premišljeno, s trezno presojo nevarnosti in omejitev, ki jih gora lahko postavi človeku. Vsem članom planinske zveze in planinskih društev pa, da bi še naprej znali ohranjati pozitivno tradicijo slovenskega planinstva in spodbujati tiste vrednote, na katerih planinstvo temelji.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani