arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Poljska in Slovenija bosta svoje dobro sodelovanje in interese znali uveljaviti tudi kot partnerici v EU

Ljubljana, 11/14/2003  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioIzjava predsednika Drnovška na poslovni konferenci ob obisku poljskega predsednika Aleksandra Kwaśniewskega

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je skupaj s svojim gostom, poljskim predsednikom Aleksandrom Kwaśniewskim, udeležil poslovne konference, na kateri so sodelovali številni predstavniki slovenskih podjetij ter gospodarstveniki iz Poljske. Na konferenci so preučili konkretne možnosti za spodbuditev blagovne menjave med državama. Predsednik dr. Drnovšek je zbrane gospodarstvenike nagovoril z besedami (neavtoriziran zapis):

Klikni za povečavo Gospod predsednik, spoštovane gospe in gospodje,
včeraj smo imeli odlične pogovore med slovensko in poljsko delegacijo. To je še ena potrditev izjemno dobrih odnosov, ki smo jih vzpostavili v zadnjih letih, vse od osamosvojitve Slovenije naprej. Poljska je ena izmed držav, s katerimi nas povezujejo najbolj prijateljske in najbolj trdne vezi. Tudi sedanji obisk predsednika Kwaśniewskega potrjuje takšne odnose in atmosfera naših pogovorov je takšna, da lahko zanesljivo računamo na zelo pozitiven razvoj tudi v prihodnje.

Klikni za povečavo Vesel sem, da se zelo dobro razvija tudi gospodarska menjava. Predsednik GZS gospod Čuk je nanizal podatke, ki kažejo na to, da je Poljska zelo pomemben partner Sloveniji, da je njihovo tržišče zelo pomembno. Poljska je po številu prebivalcev približno dvajsetkrat večja od Slovenije in to je vsekakor država in trg, ki ga je potrebno spoštovati. Zato sem tudi sam prepričan, da je možnosti za nadaljnji razvoj in poglabljanje gospodarskih stikov veliko. Ne samo pri gospodarski menjavi, temveč tudi v gospodarskih investicijah v obeh smereh. Naše skorajšnje članstvo v EU kaže še dodatno perspektivo za gospodarske odnose v prihodnje. Povezani bomo v skupnem evropskem trgu. Povezani bomo z družino evropskih držav in v tem okviru sem prepričan, da bosta Poljska in Slovenija še posebej tesno sodelovali, da bomo skušali na čim boljši način uveljavljati svoje interese tudi v EU. Že danes se kaže, da imamo podobna stališča do vrste vprašanj, da imamo veliko podobnih ali skupnih interesov.

Pričakujem, da boste gospodarstveniki svoje priložnosti znali izkoristiti, znali ste se prebiti tudi prej, v težjih časih, tako da sem prepričan, da bo tako poljsko kot tudi slovensko gospodarstvo v novih pogojih evropske povezave še bolj uspešno in da se nam obetajo dodatne možnosti in hiter razvoj. Seveda to ni zagotovljeno samo po sebi, vendar lahko z znanjem in s prizadevanjem te možnosti izkoristimo. Želim vam čimbolj uspešno delo, čimveč gospodarskih uspehov tudi v prihodnje in da bi se gospodarski odnosi med Poljsko in Slovenijo še naprej povečevali.
Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani