arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike je komisarju Verheugnu vročil Red za izrednje zasluge na diplomatsko mednarodnem področju

Brdo pri Kranju, 06/01/2004  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Gradu Brdo pri Kranju, evropskemu komisarju za širitev Günterju Verheugnu vročil državno odlikovanje Red za izredne zasluge na diplomatsko mednarodnem področju. Komisarja Verheugna je predsednik dr. Drnovšek odlikoval za izjemne zasluge in prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi odnosov, pomembnih za mednarodno uveljavljanje in vključevanje Republike Slovenije v evropske povezave.

Klikni za povečavoV krajšem nagovoru, ki je sledilo slovesni podelitvi je slovenski predsednik izrazil zadovoljstvo, da tako visoko slovensko odlikovanje izroča gospodu Günterju Verheugnu, s katerim je sodeloval v zelo zapletenih procesih slovenskega približevanja EU. Skupaj smo šli skozi različna kritična obdobja, skozi različne težave in proces približevanja skupaj pripeljali do uspešnega zaključka, je dejal slovenski predsednik in dodal:".

Klikni za povečavo"Poudaril bi, da je širitev najpomembnejši dosežek Evropske unije v zadnjem obdobju. Sprejem desetih novih članic je izjemen korak naprej. Marsikdo je dvomil, da je to sploh možno tako hitro speljati. Tudi danes še marsikdo dvomi, da bo Evropska unija po razširitvi lahko uspešno delovala. Prepričani smo, da bo Evropska unija z novimi članicami pridobila tudi novo dimenzijo, novo kvaliteto. Skupaj bomo ustvarjali novo Evropo in novo prihodnost. Pred nami je še veliko izzivov, vendar se lahko danes z zadovoljstvom ozremo na preteklo obdobje in z zadovoljstvom še enkrat ugotovimo, da smo prešli zelo pomembno obdobje in da smo skupaj veliko dosegli. Še enkrat izražam veselje, da sem danes lahko izročil odlikovanje gospodu Verheugnu in bi se mu ob tej priložnosti rad zahvalil za njegovo zelo kvalitetno, profesionalno delo v času razširitve. Zahvalil za delo, ki ga ne cenimo le mi v Sloveniji, ampak tudi drugje v Evropi," je povedal predsednik dr. Drnovšek.

Klikni za povečavoKomisar Günter Verheugen je v svojem nagovoru izrazil hvaležnost nad izkazano častjo in zaupanje. Poudaril je, da to odlikovanje razume tudi kot priznanje vsem svojim predanim in veščim sodelavcem, brez katerih ta najbolj ambiciozen politični projekt v zgodovini Evropske unije, ne bi bil uspešno izpeljan. Gospod Verheugen je nato izrazil spoštovanje do svojih sogovornikov v Sloveniji, s katerimi je sodeloval v času približevanja in pri tem izpostavil slovenskega predsednika, s katerim je tesno sodeloval še v času, ko je bil dr. Drnovšek predsednik vlade, nekdanjega predsednika, člane vlade, ožje pogajalske skupine in člane parlamenta. Poudaril je, da sodelovanje ni bilo vedno enostavno, bilo pa je učinkovito in uspešno. Klikni za povečavoKomisar Verheugen je še povedal:"Slovenija ima zame še poseben pomen, saj mi je dežela zelo pri srcu. Gre za čudovito deželo zelo nadarjenih ljudi, ki bi jo lahko označil kot dragulj v evropski kroni. Slovenija je zgodba o uspehu in kot takšna predstavlja spodbudo drugim državam nekdanje Jugoslavije. Te države se na slovenskih izkušenjah lahko naučijo, da je od naporov države same odvisno ali se bo vključila v evropsko družino. Vrata za ostale države v regiji ostajajo odprta. Veseli me, da bomo Hrvaški kmalu lahko podelili status kandidatke. Članstvo v EU je uresničljiv, realističen cilj tudi za druge države v regji. Kolikor bo mogoče, jih bomo podpirali v reformnih procesih in mislim, da je zdaj najpomembneje, da oblikujemo jasno in kredibilno strategijo širitve na Z Balkan, ki bo tem državam dala nove obete," je v svojem zahvalnem govoru poudaril komisar Verheugen.

Klikni za povečavoOb koncu je še dodal, da je to njegov zadnji uradni obisk v vlogi komisarja za širitev ter da Slovenija zdaj ni več v njegovi pristojnosti. "Nekaj sem izgubil in nekaj sem pridobil. Pridobil sem novega sodelavca, komisarja Janeza Potočnika, s katerim odlično sodelujem," je še dodal gospod Verheugen in Sloveniji zaželel uspešno prihodnost v Evropi.




OBRAZLOŽITEV:

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je odlikoval na podlagi sedme alinee prvega odstavka 107. člena Ustave Republike Slovenije in prve točke 7. člena ter 10. člena Zakona o odlikovanjih Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/1995, 22/2004) gospoda Gűnterja Verheugna za izjemne zasluge in prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi odnosov, pomembnih za mednarodno uveljavljanje in vključevanje Republike Slovenije v evropske povezave, z Redom za izredne zasluge na diplomatsko mednarodnem področju.

Gospod GÜNTER VERHEUGEN je član Evropske komisije, pristojen za širitev. Republika Slovenija je vstop v Evropsko unijo začrtala ob svoji osamosvojitvi, želela je pot nadaljevati kot enakopraven član širše skupnosti evropskih narodov in k uresničitvi te vizije je prispeval prav gotovo tudi gospod Gűnter Verheugen.

Evropa se je po padcu Berlinskega zidu odločila preseči meje, ki jih je v evropski prostor zarisala ne vedno pravična zgodovina. Gospod Gűnter Verheugen je bil kot član Evropske komisije, pristojen za širitev, eden najodgovornejših posameznikov za uresničitev ideje Združene Evrope, ki mu omenjena vizija predstavlja življenjski moto in trdno delovno vodilo.

Razumel je ponujeno zgodovinsko priložnost, presegel pomisleke v zvezi s tempom, načinom in obsegom širitve Evropske unije, ki so se porajali v pristopnem procesu za članstvo v državah članicah in včasih tudi v evropskih nadnacionalnih strukturah. Zavedal se je drugačne kulturno-politične zaznamovanosti kandidatk in specifičnosti pristopnega položaja, ki ga je delila tudi Republika Slovenija. Slovenskim ambicija in interesom je znal prisluhniti, Republiko Slovenijo je obravnaval kot spoštovanja vrednega partnerja, ki uresničuje skupno zastavljeni cilj: oblikovanje Evrope brez meja.

V pristopnem procesu se je Republika Slovenija soočala s številnimi konkretnimi težavami in pogosto z zelo zahtevnimi evropskimi kriteriji. V teh trenutkih je gospod Gűnter Verheugen znal razumeti slovenske objektivne ovire, v številnih situacija pogumno “izstopil” iz svoje uradne pozicije in prijateljsko, na podlagi svojih izkušenj in poznavanja evropskih zadev pravilno svetoval.

Gospod Gűnter Verheugen ni nikoli skrival svojih osebnih simpatij do Slovenije. Tudi v trenutkih, ko evropska klima ni bila najbolj naklonjena procesu širitve ali celo pristopu Republike Slovenije, se je postavil v bran sprejetim zavezam evropske strani. Na tej podlagi je bil pogosto kritičen do posameznih stališč držav članic.

Gospoda Gűnterja Verheugna vodi ideal okrepljenega političnega sodelovanja tudi ob odgovarjanju na izzive, ki jih ponuja neposredna slovenska soseščina. Njegov pogled je širši od evropskih političnih meja. Kot trden zagovornik vizije Evrope brez meja je odločen zagovornik krepitve evropske dimenzije v državah Zahodnega Balkana in s tem je posredno glasnik slovenskih vitalnih interesov v regiji.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani