arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika republike ob obisku makedonskega predsednika

Brdo pri Kranju, 02/15/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Makedonije Branka Crvenkovskega. Po zaključenih pogovorih je predsednik dr. Drnovšek v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):

ikona avdioTiskovna konferenca predsednikov dr. Drnovška in Crvenkovskega



Klikni za povečavoDanes nas je obiskal predsednik Republike Makedonije g. Crvenkovski s svojo delegacijo. To je priložnost, da smo v naših pogovorih ponovno poudarili izjemno tesne prijateljske vezi med našima državama in potrdili naš interes, da tudi v prihodnje Slovenija in Makedonija tesno sodelujeta, tako politično kot tudi gospodarsko, pa tudi na drugih področjih. Veliko imamo skupnega iz preteklosti, veliko povezav je ostalo iz nekdanje skupne države, zato želimo, da bi tudi v prihodnje gradili skupno prihodnost v Evropi, v Evropski uniji. Tej temi smo namenili nekaj pozornosti v naših pogovorih. Slovenija podpira prizadevanja Makedonije na njeni evropski poti, zato da bi kmalu pridobila status kandidatke za članstvo v EU. Podpiramo pa tudi njena prizadevanja za članstvo v zvezi Nato. Precej smo govorili tudi o situaciji v regiji.

Vemo, da je stabilnost Republike Makedonije zelo pomembna za stabilnost regije, zato nas je zanimala implementacija Ohridskega sporazuma, kako se izvaja predvidena decentralizacija, saj vemo, da bodo kmalu lokalne volitve v Makedoniji. Klikni za povečavoVse to je pomembno, da Makedonija utrdi svoj položaj multietnične države, da bi bila čimbolj stabilna in s tem tudi dala zgled drugim državam v regiji, da bi se vzpostavilo tisto, za kar si mednarodna skupnost prizadeva od samega začetka. Namreč, demokratično ureditev z več etničnimi situacijami, ki uspejo najti takšna medsebojna razmerja in ravnotežja, da lahko sobivajo v trdnih državah z gospodarsko in politično perspektivo. Slovenija si bo po svojih močeh prizadevala, da pomaga pri takšnih prizadevanjih in da s svojimi izkušnjami, predvsem na evropski poti tudi pomaga pri tem, da se evropska perspektiva Makedonije čimprej uresniči.
Hvala lepa.


Klikni za povečavoNa vprašanje novinarke STA, kako ocenjuje včerajšnjo napoved makedonskega predsednika, da bo Makedonija članica EU leta 2010, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Morda bo to sam komentiral. Jaz bi dodal, da je danes v Evropi zelo težko postavljati časovne cilje, časovne orientacije. Je pa povsem razumljivo, da mora država, ki želi postati kandidatka in članica Evropske unije, postaviti cilje sebi in tudi EU. Postaviti cilje zato, da potem tudi odmeri svoje aktivnosti, ker je potrebno veliko dela v spreminjanju zakonodaje, vzpostavljanju institucij in zato se mi zdi, da je prav, da ima cilje, tudi če so ambiciozni. Vedno je bolje, da so cilji ambiciozni, kot pa da so premalo pogumni. Kar se tiče dejanskega članstva, je v tem trenutku v Evropi neka praznina, Klikni za povečavokar se tiče prognoze za naprej, ker še ni povsem prebavljeno, če tako rečem, članstvo novih desetih članic, skratka povečanje EU s petnajst na petindvajset, predvidena je razširitev še z Romunijo, Bolgarijo in potem Hrvaško. Za naprej pa v tem trenutku ni nekih jasnih časovnih orientacij. To pride na dnevni red v naslednjem koraku. Vse pa bo odvisno od tega, kakšno bo politično stanje tudi v Makedoniji, v regiji. Ali bo koncept etničnega ravnotežja, ki je bil podprt z Ohridskim sporazumom, uspešno šel naprej. Bo Makedonija torej stabilna, uspešna država. Če bo politično stabilna, bodo sledile tudi investicije, tako tuje kot domače, in seveda hitrejši gospodarski razvoj. Stvari so pač takšne, da sta si gospodarstvo in politična stabilnost nekako potrebni drug drugemu in med njima obstaja zelo tesna soodvisnost. Vse to so pa dejavniki, ki bodo na koncu vplivali na dejanski datum članstva Republike Makedonije v EU."


Klikni za povečavoNa vprašanje makedonske novinarke glede podpore Slovenije Makedoniji je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:
"Slovenija že danes podpira Makedonijo v njenih evropskih prizadevanjih, tako da vsekakor lahko rečemo, da bomo lobisti in da smo lobisti. Vemo, kakšen je pomen Makedonije za regijo. Povedal sem, da imamo veliko povezav in tudi računamo, da jih bomo imeli v prihodnje. Mislim, da je tudi gospodarska menjava pomembna za obe državi. Obstaja pa tudi veliko medčloveških povezav. Kar se tiče viznega režima, Slovenija skuša obdržati nekoliko ugodnejši režim, je v dialogu z Evropsko komisijo. Klikni za povečavoSeveda na koncu ima Evropska unija svojo vizno politiko, ki je skupna in se je članice morajo držati. Bomo pa po svojih močeh delali na tem, da bi bil tudi vizni režim za Makedonijo čim ugodnejši v tem prehodnem obdobju, v obdobju, ki jo loči od dejanskega članstva v EU. Kar se pa tiče drugih pogojev za članstvo, vse kandidatke in vse današnje članice so morale skozi zapleten, zahteven proces prilagajanja sistemov EU. Treba je poenotiti zakonodajo na številnih področjih, vzpostaviti institucije, ki so primerljive z evropskimi in ki so potrebne za to, da gre ta proces naprej. Slovenija že sedaj pomaga strokovno s svojimi izkušnjami, s svojim znanjem, tudi proces twinninga z Makedonijo vodi Slovenija in skušali bomo tudi v prihodnje biti maksimalno koristni."

Klikni za povečavoNovinar Dnevnika: Kakšno je vaše mnenje glede ustavljenega priznavanja imena Makedonije s strani Slovenije? Ali bi sledili ameriški primer?
Dr. Drnovšek: "Slovenija je tudi tu v specifični situaciji, saj že od nekdaj uporabljamo ime Makedonija, Republika Makedonija. Včasih je bilo pred tem še socialistična republika, pa smo potem to izpustili. Mi smo po inerciji naprej uporabljali to ime in zdi se nam normalno, da ima vsaka država pravico do svojega imena. Želimo si, da bi tudi Grčija na to pristala in da se najde rešitev, ker bi bilo res škoda, da bi s tem obremenjevali prihodnje pogovore v okviru makedonske poti v EU in seveda si želimo, da bi bilo to čimprej razrešeno. Tako da upamo, da bo tudi ameriški primer morda sprožil dokončno rešitev tega vprašanja."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani