arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika republike dr. Janeza Drnovška po ogledu zaključnega dela programa uničevanja protipehotnih min v Sloveniji na vadbišču Poček

Poček, 03/25/2003  |  izjava


Klikni za povečavo
ikona avdioIzjava predsednika dr. Janeza Drnovška po ogledul dokončnega uničenja zalog protipehotnih min, kar je Slovenija storila v skladu z Ottawsko konvencijo

Lepo pozdravljeni, danes je simboličen dan. Slovenija je dokončno uničila zaloge protipehotnih min v skladu z Ottawsko konvencijo. S tem smo pokazali, da smo med prvimi, kadar gre za razorožitev: Kadar gre tudi za spoštovanje mednarodnih konvencij. Ves čas smo bili med tistimi državami, ki so si najbolj prizadevale za to, da bi ta konvencija dejansko bila sprejeta in izvedena. Poleg uničevanja protipehotnih min je Slovenija aktivna tudi pri odpravljanju posledic uporabe min. Gre za Mednarodni sklad za razminiranje, ki deluje v Sloveniji in je bil ustanovljen na našo pobudo. Sklad je vse bolj uveljavljena institucija, z vedno več priznanji. Sklad je veliko storil pri deminiranju na območju bivše Jugoslavije, sedaj svojo dejavnost širi tudi drugam.

Klikni za povečavoVse skupaj, torej dejavnost sklada in uničenje protipehotnih min, kjer je Slovenija med prvimi državami, ki je izpolnila svoje obveznosti, daje neko sporočilo in pogled na našo politiko. Sporočilo, za katerega sem prepričan, da je pravo. Upam, da bodo tudi druge države v čim večji meri sledile. Protipehotne mine so povzročile veliko škode, največ civilnemu prebivalstvu, še zlasti na območju nekdanje Jugoslavije In če že moramo, kot zadnje sredstvo obrambe imeti vojske, potem je potrebno doseči vsaj to, da bodo čim bolj humane. Doseči, da bo prišlo do čim manjše uporabe sredstev, ki povzročajo predvsem civilnemu prebivalstvu največ posledic. Uničenje protipehotnih min gre v tej smeri.

Klikni za povečavoTudi simbolno se mi zdi pomembno, da smo obveznosti z uničenjem protipehotnih min izvedli in zaključili ravno v času , ko vojne še vedno potekajo v svetu. S sporočilom, da takšna akcija ni brez pomena. Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani