grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Srečanje z Millerjem in Matvienkovo

Ljubljana, 06/13/2006  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je ob robu gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu srečal tudi s predsednikom uprave Gazproma Aleksejem Millerjem in z guvernerko Petrovega mesta na Nevi Valentino Matvienko. Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je po srečanjih udeležil uradnega sprejema "Praznovanje belih noči" v Peterhoffu, pred tem pa si je ogledal stalno zbirko v muzeju Ermitaz.

Z guvernerko ruske severne prestolnice, kot tudi pravijo Sankt Peterburgu, se je predsednik republike dr. Janez Drnovšek pogovarjal o gospodarskem sodelovanju predvsem na področju turizma, izgradnje infrastrukture, ravno tako pa tudi o krepitvi sodelovanja na področju kulture.

Klikni za povečavoPo srečanju s predsednikom uprave Gazproma Aleksejem Millerjem je dr. Drnovšek za medije povedal (nelektorirano):

Ste zadovoljni s pogovorom?

dr. Janez Drnovšek: "Zdi se mi, da je zdaj zelo porasel interes ruskih podjetij za investicije v Sloveniji. Srečanje s predsednikom Gazproma Millerjem to potrjuje. Zelo so zainteresirani. Mislim, da je to tudi v interesu Slovenije. Če bi speljali plinovod do Italije, potem bi tam odpadla potreba po tistih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu; mi bi imeli plin, Italijani bi ga imeli. Potem so pa še druge možnosti na poti npr. Nafta Lendava. Že dolgo iščemo neko novo razvojno možnost in če bi Gazprom investiral v Nafto Lendavo in še v razne vzporedne dejavnosti tam, tako v naftno kot v plinsko industrijo, pa tudi v raziskave, mislim da bi bilo zelo koristno za Slovenijo in pa predvsem za tisto območje, ki je gospodarsko depresivno. Torej, upajmo, da se bo kaj sestavilo."

Je prišlo do kakšnega konkretnega dogovora?

dr. Janez Drnovšek: "Ta dogovor bo pa moral biti narejen na poslovnem nivoju. V bistvu sva identificirala nekaj teh projektov in seveda se bodo morali naprej pogovarjati bolj konkretno."