grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pojasnilo na navedbe dr. Štuheca v komentarju "Votel strah", ki je bil objavljen v Družini

Ljubljana, 06/01/2004  |  pojasnilo in popravek

Dr. Ivan Štuhec se je v komentarju z naslovom Votel strah, ki je bil v Družini objavljen 30. maja, med drugim vprašal, "kako je mogoče, da je predsednik Drnovšek na isto nedeljo organiziral srečanje predsednikov iz istega območja, ko je vendar tudi sam dobil vabilo od avstrijskega predsednika Klestila."

Zapisan stavek je netočen, saj je slovenski predsednik srečanja štirih predsednikov iz držav nekdanje Jugoslavije, ki je v soboto 21. in nedeljo 22. maja potekalo na Brionih, udeležil na povabilo hrvaškega predsednika Mesića. Štirje predsedniki, hrvaški predsednik Stjepan Mesić, ki je bil gostitelj srečanja in njegovi trije gostje, slovenski predsednik dr. Drnovšek,predsedujoči predsedstva BIH Sulejman Tihić in črnogorski predsednik Filip Vujanović, so se na Brionih udeležili mednarodne konference o vlogi zaupanja v medosebnih in meddržavnih odnosih. Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nagovoru poudaril, da je pridobitev izgubljenega zaupanja na območju nekdanje Jugoslavije poseben izziv, saj se je v preteklosti toliko hudega zgodilo. Ob tem je poudaril na druge pomembne vrednote na katerih temelji zaupanje, kot so strpnost, potrpežljivost in medsebojno spoštovanje, ki je predpogoj vsakršnemu sodelovanju in vsakršni komunikaciji.

Slovenski predsednik se je tako z obžalovanjem opravičil avstrijskemu predsedniku Thomasu Klestilu, ki ga je povabil na romanje v Mariazell in je žal potekalo na isti dan, kot srečanje predsednikov na Brionih.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike