grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike na vegetarijanskem pikniku

Ljubljana, 09/10/2006  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je udeležil tretjega Velikega vegetarijanskega piknika, ki ga v ljubljanskem rekreacijskem centru Mostec danes organizira Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice. Vegetarijanski piknik je namenjen predstavitvi vegetarijanske prehrane, miroljubnega kmetijstva, osveščanju ljudi o škodljivosti mesa in lova, pa tudi druženju in zabavi.

V spremstvu predsednika društva Stanka Valpatiča in soustanovitelja tega društva Morisa Hoblaja se je predsednik republike dr. Drnovšek sprehodil po stojnicah, ki so ponujale degustacijo oz. nakup vegetarijanske hrane (vegetarijanski golaž, vegetarijanski krožnik, karpačo, krompirjeve palačinke, slaščice, pecivo...) in svežega sadja ter različne publikacije s tega področja.

Klikni za povečavo"Podpiram zdrav in vegetarijanski način prehrane, ker je po mojem prepričanju veliko bolj zdrav za človeka kot pa tisti običajni. Rad pridem na takšne prireditve, da podprem ljudi, ki se s tem ukvarjajo, ki pripravljajo vegetarijanske proizvode, običajno so to tudi ekološki proizvodi. Gre za osveščanje ljudi; tudi sam želim osveščati širšo javnost, da bi čimbolj zdravo živeli in se čimbolj zdravo hranili," je na vprašanje novinarjev, zakaj je prišel na vegetarijanski piknik, odgovoril predsednik republike dr. Janez Drnovšek.

Piknik, ki se odvija pod sloganom "Naredimo nekaj v dobro tistih, ki sami ne morejo povedati, kako trpijo – pomagajmo živalim!", bo potekal ves dan, spremljale pa ga bodo različne glasbene točke, program za otroke, nagradni kviz in različna brezplačna predavanja.



V nadaljevanju objavljamo odgovore tudi na druga novinarska vprašanja (nelektorirano):

Vegetarijansko prehrano ste izbrali tudi vi kot način zdravljenja?

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da je to način zdravljenja za vsakega človeka ali pa bolje rečeno - način preprečevanja bolezni. Če živimo zdravo in se hranimo zdravo - in mesna hrana je po mojem globokem prepričanju človekovemu zdravju škodljiva -, potem nam bo veliko lažje.

Gospod predsednik, tukaj je tudi mednarodna udeležba, recimo Hrvatje imajo tam stojnico, kjer opozarjajo na mučenje živali. Kaj na to pravite?

dr. Janez Drnovšek: Seveda se strinjam z njimi. Človek se običajno niti ne zaveda, kako ravna z živalmi, kako jih na vsakem koraku muči; v vseh fazah pridelave mesne hrane, zlasti v tisti prvi fazi, ko so živali še žive, ko jih transportirajo, potem tudi zakoljejo, je seveda veliko mučenja.