grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Odlikovanje pakistanskima pilotoma pri reševanju Humarja iz Nanga Parbata

Ljubljana, 06/18/2007  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes vročil odlikovanje zlati red za zasluge pakistanskima podpolkovnikoma Rashidu Ullahu Begu in Khalidu Amirju Rani za izjemno požrtvovalno dejanje pri reševanju slovenskega alpinista Tomaža Humarja iz stene himalajskega osemtisočaka Nanga Parbata.

Pilota pakistanske vojske Rashid Ullah Beg in Khalid Amir Rana sta 10. avgusta 2005 na ukaz predsednika Pakistana, generala Perveza Musharrafa, s helikopterjem poletela proti južni steni osemtisočaka Nanga Parbat zaradi reševanja slovenskega alpinista Tomaža Humarja, ki je pri drznem samostojnem prvenstvenem vzponu obtičal v južni steni osemtisočaka.

Klikni za povečavoNenehno sneženje in plazovi snega, ledu in kamenja so Tomaža prisilili, da je na višini 6350 metrov izkopal luknjo v ledeni steni, kar mu je omogočalo zasilni bivak.

Po posredovanju mnogih prijateljev alpinistov in drugih doma in v tujini ter ob prizadevanjih slovenskega političnega vrha je stekla najbolj tvegana reševalna akcija v zgodovini himalajizma in se je uspešno končala zaradi strokovnosti, hrabrosti in izkušenj pakistanskih pilotov.

Klikni za povečavoMožnosti za uspešno reševanje Tomaža iz stene so bile po desetih dneh bivanja in zaradi njegove izčrpanosti zelo majhne.

S tveganim manevrom sta se pakistanska pilota približala steni na manj kot meter.

Pršni plazovi in hrup helikopterja so onemogočili vsakršno komunikacijo med Tomažem Humarjem in pakistanskima pilotoma. Po desetih minutah jima je uspelo zanihati vrv z utežjo, na katero se je Tomaž Humar s težavo pripel.

Klikni za povečavoPri tem pa se je nesrečno zapletlo, ker je ena od vrvi ostala pripeta v ledeno steno. Pilotoma se je zahvaliti, da se je vrv še pravi čas odtrgala in katapultirala Tomaža Humarja v višino pilotske kabine in da pri tem ni prišlo do nesreče. V nekaj minutah so vsi trije varno pristali v baznem taboru ob vznožju južne stene Nanga Parbata.

Pakistanska pilota Rashid Ullah Beg in Khalid Amir Rana sta Tomažu Humarju podarila nov rojstni dan in s tem svojim pionirskim dejanjem odprla novo poglavje pri reševanju iz himalajskih sten.

To je bilo prvo neposredno reševanje iz katere koli himalajske stene. Ob tem je bila tudi prvič uporabljena tako imenovana tehnika reševanja s podvesno vrvjo v Himalaji.

Reševanje je spodbudilo razprave tudi v Mednarodnem združenju za gorsko reševanje, Internationale Kommission für Alpines Rettungswesen, za reševanje ponesrečencev s sten s helikopterjem pri ustanavljanju reševalnih skupin v Himalaji.

Kar je do 10. avgusta 2005 veljalo za nemogoče, sta Rashid Ullah Beg in Khalid Amir Rana s svojim dejanjem naredila za mogoče.

Rashid Ullah Beg in Khalid Amir Rana prejmeta odlikovanje Republike Slovenije za izjemno težko in tvegano reševanje slovenskega alpinista Tomaža Humarja iz sten Nanga Parbata 10. avgusta 2005.

Odlikovanec Rashid Ullah Beg se je v imenu obeh odlikovancev zahvalil predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku:

"Spoštovani gospod predsednik dr. Janez Drnovšek, spoštovani gostje, dame in gospodje,
v veliko čast nama je, da sva danes tukaj v Sloveniji in zahvaljujeva se vam, gospod predsednik in vsem slovenskim ljudem, da ste nam namenili to veliko čast. Še posebej pa naju veseli, da prejemava ta red za zasluge od vas, gospod predsednik, kot neumornega borca za človekove pravice. Brez težav lahko povem, gospod predsednik, da smo le z vašo pomočjo lahko tlakovali pot za to skorajda nemogočo misijo. Borili ste se za človekovo pravico Tomaža Humarja, za človekovo pravico vsakega človeka na tem svetu, namreč, da se usliši njegov klic na pomoč. Izjemno smo vam hvaležni, gospod predsednik, za vso vašo podporo v vsem tem času. Današnje priznanje pa je tudi sporočilo svetu, da gredo muslimani lahko tudi na samomorilske naloge za to, da bi pomagali drugim. Ob koncu, gospod predsednik, se vam zahvaljujem in vsem Slovencem. Naj živi Slovenija, naj živi Pakistan."

Klikni za povečavoPrisotne je nagovoril tudi predsednik republike dr. Janez Drnovšek:

"Spoštovana odlikovanca, gospe in gospodje, v veselje mi je, da sem lahko podelil to odlikovanje, ki je malo drugačno od večine drugih, ki jih podeljujem.

Gre za dejanje hrabrosti, dejanje pomoči človeku v veliki življenjski stiski. Gre za nesebično dejanje, ko sta oba pilota, oba podpolkovnika pakistanske vojske tvegala svoje življenje, da sta rešila našega Tomaža Humarja. S tem sta tudi pokazala, da človeška solidarnost nima meja, da ne sme imeti meja, da jih ne morejo postavljati ne različne narodnosti, ne razdalje in ne različne vere, ampak da je tisto temeljno, kar je v nas v ljudeh to, da pomagamo drug drugemu, ko smo v stiski.

Resnično vama čestitam k temu dejanju in vesel sem, da smo s tem tudi postavili nek poseben kamen, kamenček v odnose med Slovenijo in daljnim Pakistanom in da bo iz tega nastalo tudi morda kaj več v prihodnosti".