grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Dr. Pučnik odlikovan z najvišjim državnim odlikovanjem

Ljubljana, 06/21/2006  |  pojasnilo in popravek

V tedniku Mag je danes, 21. junija 2006, izšel komentar Janeza Markeša z naslovom Odlikovanje. V komentarju je pravilno zapisano, da je predsednik republike dr. Janez Drnovšek z redom za izredne zasluge odlikoval dr. Jožeta Pučnika. V nadaljevanju pa komentator piše, da gre za "šele četrto odlikovanje", kar ne drži.

Red za izredne zasluge je najvišje državno odlikovanje, ki se podeljuje za izjemno delo in zasluge pri uresničevanju suverenosti, blaginje, ugleda in napredka Slovenije na kulturnem, gospodarskem, znanstvenem, socialnem in političnem področju. Nadalje zakon tudi določa, da se red za izredne zasluge med drugim podeljuje izvoljenemu predsedniku republike in tudi najvišjim tujim državnikom.

Zlati častni znak svobode Republike Slovenije, s katerim bi moral po mnenju komentatorja biti odlikovan dr. Jože Pučnik, se podeljuje za zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Slovenije oziroma le v zvezi z navedenimi dejanji, ki so povezana z osamosvojitvijo.

Zasluge dr. Jožeta Pučnika so širše kot samo zasluge za osamosvojitev. S svojim političnim udejstvovanjem je odločno vplival na razvoj parlamentarne demokracije v Sloveniji, ki je bila podlaga za osamosvojitev. Veliko je prispeval k skupnim prizadevanjem za vzpostavitev demokracije in samostojne države in je osrednja osebnost slovenske politične pomladi. Iz tega razloga ga je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odlikoval z najvišjim državnim odlikovanjem - z redom za izredne zasluge.