grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike vročil odlikovanja

Ljubljana, 02/21/2007  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti v gradu Brdo pri Kranju vročil odlikovanja. Zlati red za zasluge so prejeli Cvetko Kobal, prof. dr. Anton Dolenc (v njegovem imenu je odlikovanje sprejela njegova soproga Marija Dolenc), prof. dr. Ernest Petrič, red za zasluge dr. Pavel Štular, dr. Mirko Cuderman, mag. Darjo Felda, dr. Matjaž Željko, dr. Gregor Dolinar, medaljo za zasluge pa Gerard Drese.

Slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek je z zlatim redom za zasluge odlikoval Cvetka Kobala za delovanje in prispevek v dobro slovenskemu narodu ter še posebej pri vzpostavljanju in gradnji institucionalnih in ekonomskih temeljev za samostojno državo Republiko Slovenijo, prof. dr. Antona Dolenca za raziskovalno delo v patologiji in sodni medicini, za strokovno delo na področju medicinske etike in deontologije, za uspehe pri stanovskem, družbenem in mednarodnem uveljavljanju slovenskega zdravništva, za učinkovito organizacijo njihovega kulturnega delovanja ter za njegovo umetniško snovanje in priznane slikarske upodobitve, prof. dr. Ernesta Petriča za prispevek k začetku demokratizacije v Sloveniji (akcija 25 poslancev) ter za dolgoletno delo in prispevek k razvoju slovenske diplomacije na akademskem in teoretičnem področju mednarodnih odnosov ob njegovi 70-letnici.

Z redom za zasluge je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odlikoval dr. Pavla Štularja za pionirsko delo na področju znanstvenega razvoja varjenja, dr. Mirka Cudermana za izjemni prispevek k slovenski zborovski glasbi, mag. Darja Feldo, dr. Matjaža Željka, dr. Gregorja Dolinarja pa za izjemno uspešno delo pri organizaciji 47. Mednarodne matematične olimpijade 2006.

Gerarda Dreseja je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odlikoval z medaljo za zasluge za osebni prispevek in podporo Sloveniji v osamosvojitveni vojni.



Po vročitvi odlikovanj je predsednik republike dr. Janez Drnovšek vse zbrane nagovoril (nelektorirano):

"Spoštovani, v veselje mi je, da sem podelil odlikovanja vam, ki ste se vsak po svoje odlikovali na svojem področju. Odlikovanja podeljujemo takrat, kadar nekdo stori več, kar je normalno, kadar da večji prispevek družbi, državi ali človeštu, kot pa je to običajno.

Odlikovanja podeljujemo takrat, kadar je nekdo storil več, kot je bila samo njegova profesionalna dolžnost, kot je to zahtevala njegova kariera ali njegov siceršnji osebni položaj. Takrat, kadar je storil nekaj več, nekaj, kar koristi drugim ljudem, kar jim pomaga pri njihovem življenju, pri njihovem razvoju. In to tisto več daje tudi neko posebno kvaliteto našemu skupnemu življenju, vsem človeškim združbam, državam, človeštvu, šele takrat, kadar človek lahko preseže samo tisti svoj ozki, sebični interes in naredi nekaj več za druge, za narod, za človeštvo. Takrat je to tisto, kar je vredno občudovanja, kar je vredno odlikovanja. Vsak na svojem področju ste storili nekaj več, dali ste svoj prispevek pri razvoju naše države ali tudi širše.

Še enkrat vam vsem čestitam za izjemne dosežke, za vašo dosedanjo življenjsko pot in z željo, da bi vam bilo to odlikovanje vsaj delna nagrada za to, kar ste storili, kar ste velikokrat storili, preko tistega, kar se je od vas pričakovalo. Hvala lepa."

Cvetko Kobal, odlikovan z zlatim redom za zasluge, se je predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku v imenu vseh odlikovancev zahvalil (nelektorirano):

"Spoštovani gospod predsednik, v veliko čast in privilegij mi je, da lahko ob tem svečanem trenutku v imenu odlikovancev spregovorim nekaj besed.
Težko je izraziti in opisati občutke, ki jih imamo odlikovanci ob novici, da bomo dobili priznanje z najvišjega političnega vrha Slovenije. S častjo in srečo, ki nas je doletela, pa smo postali tudi večni dolžniki naše države, kar nas obvezuje, da bomo tudi v bodoče po svojih močeh storili vse v dobro vsem državljanom in dobro Slovenije.

Gospod predsednik, današnja odlikovanja razumemo tudi kot sporočilo slovenske javnosti, da naša družba ni pozabila posameznikov, ki so v daljni in bližnji preteklosti, vsak po svojih močeh in v okoliščinah, v katerih so delovali, prispevali k zgodovinskemu procesu ustvarjanja slovenske državnosti in končno tudi države in tudi tistih, ki so s svojim delom prispevali in dosegli izjemne uspehe na področju medicine, glasbe in znanosti ter tistih, ki so prispevali k samostojni in napredni Sloveniji in tudi tistih, ki še niso imeli sreče, da bi dobili priznanje, kakršnega smo deležni danes mi.

Žal danes ni med nami odlikovanca prof. dr. Antona Dolenca, za katerega je prevzela odlikovanje njegova soproga gospa Marija Dolenc, ki prinaša sporočilo odlikovanca, da sprejema odlikovanje kot priznanje skupnega dela, s hvaležnostjo, da se toliko skupnih timskih zamisli in začetkov nadaljuje še danes.

Še posebej smo veseli, da smo prejeli odlikovanje od vas, gospod predsednik, ki ste neumoren borec za človekove pravice, ki temelj vsake demokratične družbe. Najlepša hvala za vašo pozornost, vam, gospod predsednik, pa želimo še naprej veliko uspehov in zadovoljstva pri vašem delu. Hvala vsem."