grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Spomin na padle v vojni za Slovenijo

Ljubljana, 06/24/2006  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel otroke, žene in starše pripadnikov Teritorialne obrambe, Ministrstva za notranje zadeve, civilne žrtve in nosilce Medalje za ranjence Ministrstva za obrambo in poškodovanih policistov med agresijo na Slovenijo. Na sprejemu je zbrane nagovoril (nelektorirano):

"Spoštovani,ob petnajsti obletnici osamosvojitve Slovenije je prav, da se še posebej spomnimo žrtev vojne za samostojnost. Takrat je Slovenija uspešno obranila svojo suverenost, svojo odločitev. Zato so nekateri tudi plačali z življenjem - z najvišjo možno ceno. Ampak tudi za vas, svojce, je bila ta cena velika. Vi ste jo še bolj občutili in država Slovenija vam je hvaležna za to. Hvaležna je za žrtve za njeno svobodo, za njeno samostojnost.

Če ne bi bilo uspešne obrambe, tudi ne bi bilo samostojnosti in prav je, da se tega zavedamo tudi danes. Čeprav smo Slovenci miren narod in smo proti vojni, ampak, če smo ogroženi v naših temeljnih interesih, potem se znamo braniti, in to so takrat dokazali, tako predstavniki naše policije, kot tudi predstavniki teritorialne obrambe. Bili so dobro pripravljeni, odločeni in uspeli so s svojo odločno akcijo razorožiti nasprotnika in s tem vzpostavili pogoje, odprli pot za nadaljnja pogajanja, ki so pripeljala k umiku vojske iz Slovenije in k popolni samostojnosti, dejanski samostojnosti. S tem se še enkrat spominjamo padlih za samostojno Slovenijo in smo v mislih z njimi in jim sporočamo našo hvaležnost. Hvala."

Predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku se je zahvalila predstavnica svojcev: "Pozdravljeni, te dni potekajo številne proslave ob praznovanju petnajstega rojstnega dne naše Slovenije. Ob teh se spominjamo enotnosti vseh Slovenk in Slovencev iz tistega časa, ko se je dejansko uresničil večstoletni sen vseh naših prednikov po samostojni državi Sloveniji. Tega uresničenega sna pa žal niso uspeli dosanjati naši očetje, možje in sinovi, a vendar so oni tisti, zaradi katerih mi danes živimo njihove sanje in sanje vseh naših prednikov. S srečanji podobnim današnjem imamo občutek, da naši očetje, možje in sinovi živijo tudi v srcih vseh vas in prosimo vas, da ne dovolite, da bi spomin nanje kdajkoli zbledel. Hvala."

Nato je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odšel na Nove žale, kjer je položil venec na spomenik padlim v vojni za Slovenijo 1991 in se v ljubljanski stolnici udeležil maše ob dnevu državnosti.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo nocoj udeležil tudi slavnostne seje v Državnem zboru in osrednje državne proslave ob dnevu državnosti na Trgu republike v Ljubljani.