grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pogovor s predsednikom republike za POP TV

Ljubljana, 12/30/2006  |  sporočilo za javnost, intervju

Objavljamo magnetogram intervjuja s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom, s katerim se je za POP TV pogovarjal novinar Vladimir Vodušek.

Objavljeno: 30. decembra 2006 ob 19. uri

ikona videoPogovor s predsednikom republike za POP TV (na strežniku POP TV)



Vladimir Vodušek: Gospod predsednik, leto, ki se izteka, je bilo izjemno razgibano, veliko je bilo napetosti tudi v najvišjem političnem vrhu. Kako sami ocenjujete te dogodke in ostala dogajanja v letu 2006?

dr. Janez Drnovšek: V letu 2006 se je dogajalo marsikaj. Nekatere stvari so bile dobre, nekatere ne tako, ampak preživeli smo tudi to leto in pomembno je, da se učimo iz tistega, kar nismo najbolje opravili v letu 2006, da potem naslednjič to napravimo boljše.

Vladimir Vodušek: Leto 2006 je bilo za vas tudi leto velike osebne preobrazbe. Tako smo vas doživljali državljani. Zdi se, da ste pravzaprav povesem nov človek.

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da se vsak tu in tam preobrazi in da je pomembno to, v kakšno smer. Če na boljše, je potem to v redu in upam, da sem se spremenil na boljše. Vsekakor se dobro počutim.

Vladimir Vodušek: Me veseli. Prihodnje leto se vam izteka predsedniški mandat. Napovedali ste že, da ne boste znova kandidirali. Ste si morda premislili oziroma ali nameravate kljub temu še naprej ostati aktivni v političnem in javnem življenju?

dr. Janez Drnovšek: Nič nisem razmišljal o tem, tako da bi se težko premislil. Kaj bo čez leto dni, ali bom potem še aktiven v javnem življenju, to je danes težko reči. Še marsikaj drugega težko napovemo. Mislim, da nas v letu 2007 čaka marsikaj. Marsikaj zanimivega, veliko preizkušenj in veliko izzivov in da se bo potem na podlagi vsega tega pokazalo, kako bomo živeli. Sam se pa ne ukvarjam z načrti in ambicijami.

Vladimir Vodušek: Kakšna pa so vaša voščila Sloveniji in njenim državljanom ob prehodu v novo leto?

dr. Janez Drnovšek: Vsem Slovenkam, Slovencem, vsem državljankam in državljanom, želim v letu 2007 mirno leto, zadovoljno leto, da bi bili deležni veliko prijaznosti in da bi tudi sami bili prijazni do drugih. Čakajo nas takšne in drugačne preizkušnje. Življenje je vedno sestavljeno iz preizkušenj, iz težav. Ampak, če se bomo z njimi soočili z dobro voljo, sproščeno, s prepričanjem, da bomo uspešni, da bo bolje, potem se bo to tudi zgodilo. Zato želim Slovenkam, Slovencem, državljankam in državljanom, predvsem veliko te dobre volje, tega pozitivnega pristopa k življenju, k reševanju vseh težav, vseh problemov in življenje bo potem lepše. Predvsem pa, da bi skušali pomagati vsem tistim, ki jim gre slabše kot nam. Če bomo njim pomagali, tistim, ki so v težavah, ki so v stiski, ki so bolni, ki so potrebni pomoči, potem bomo imeli tudi sami pri tem dober občutek in tudi naše življenje bo lepše in bogatejše. Vsem skupaj srečno v 2007.

Vladimir Vodušek: Hvala, gospod predsednik.

dr. Janez Drnovšek: Hvala tudi vam.