grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pogovor za mladinsko oddajo Jasno in glasno na TVS

Ljubljana, 03/16/2007  |  intervju

S predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom se je o klimatskih spremembah za mladinsko oddajo Jasno in glasno na TV Slovenija pogovarjal novinar Gorazd Dominko.

Objavljeno: 15. marec 2007 ob 17.30
ikona videoPosnetek pogovora s predsednikom dr. Janezom Drnovškom za mladinsko oddajo Jasno in glasno (na strežniku RTV SLO.)



Gorazd Dominko: Gospod predsednik, najlepša hvala za vaš čas. Sedaj pa kar začniva. Povejte mi, kdaj ste se začeli zavedati dejstva, da človeštvo drvi v ekološko katastrofo? Katera stvar vas je tako pretresla, da ste se z opozarjanjem nanjo začeli poglobljeno ukvarjati?

dr. Janez Drnovšek: Že nekaj časa vsi vemo, da onesnažujemo planet. V zadnjih, kar dobrih desetih letih, veliko govorimo o izpušnih plinih, ozračju, segrevanju ozračja zemlje. Nekaj časa smo to pač tako vzeli, češ, dobro, to je pač neko vprašanje, nek problem, ampak ga bomo že nekako razrešili vzporedno z našim razvojem. Ampak leta tečejo, na Zemlji pa nismo še nič bistvenega storili. Pred desetimi leti je bil podpisan Kjotski protokol, ki že takrat ni bil zadosten. Danes pa vidimo, da daleč zaostaja za potrebami. Ampak niti Kjotski protokol se ne uveljavlja po celem svetu. Nekatere največje onesnaževalke - ZDA, Kitajska - ga niso podpisale. Medtem pa ugotavljamo, da so klimatske spremembe vedno hitrejše in vedno bolj očitne, da je vedno več vremenskih ekstremov in naravnih katastrof in da se tempo povečuje. Človeštvo pa se do zdaj še ni znalo organizirati tako, da bi lahko nekaj učinkovito naredilo in tako spremenilo svoje delovanje, da ne bi več v tolikšni meri onesnaževalo ozračja. Zato sem v zadnjem času, zlasti v zadnjem letu in pol, zelo povečal svoje dejavnosti na tem področju.

Dominko: Kako vi, kot predsednik, s svojim načinom življenja pripomorete k čim manjšemu onesnaževanju? Ugašate, denimo, luč večkrat na dan, uporabljate manj elektrike?

dr. Janez Drnovšek: Elektrike na sploh zelo malo porabim, tako da jo že težko še dodatno odklopim. Ampak vsak lahko nekaj naredi, tudi sam poskušam. Sam lahko veliko več naredim v nekem širšem, svetovnem merilu. Skušam se osredotočiti na to vprašanje, ker nimamo več veliko časa in je res treba zdaj zelo odločno začeti s prebujanjem zavesti človeštva, z veliko bolj odločnimi akcijami, tako da že v naslednjih mesecih in letu nameravam v svetu izvesti še kar precej aktivnosti na to temo.

Dominko: Ste si slučajno ogledali film Ala Gora Neprijetna resnica?

dr. Janez Drnovšek: Ja, sem si ga ogledal. Ta film mi je zelo všeč. Veliko naredi za dvigovanje zavesti, za prebujanje človeštva v zvezi s temi vprašanji. In Al Gore je res človek, ki se je očitno povsem posvetil tej nalogi, ki želi prebuditi človeštvo in vse svoje aktivnosti usmerja v to; predava, hodi po svetu, posnel je film, napisal knjigo o tem ... in ker je znano ime, seveda lahko več naredi kot kdo drug, bolj ga poslušajo, in zato rabimo čim več takšnih.

Dominko: Se strinjam, ja.

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da se moramo takšni aktivnosti, kot je njegova, pridružiti tudi drugi, ker posameznik ali celo sama Slovenija ne more nič narediti. Če mi še tako pazimo na izpušne pline, ozračje, pa če bodo ZDA in pa Kitajska nadaljevale s tem, kar zdaj počnejo, bodo seveda onesnaževale ne samo svoje, ampak tudi naše ozračje. Zato moramo nekaj narediti, da jih zaustavimo. Tam se bosta odločali bitka in vojna. Evropska unija bo morala tukaj storiti še kaj več, torej sama pri sebi in tudi v svetovnem merilu, saj ravno v svetovnem merilu manjka vodenja, "leadershipa" na tem področju. Nihče ne zapolnjuje te praznine. Človeštvo bi se moralo organizirati in nastopiti skupaj. Tega vodstva človeštva pa danes ni. Gre za prihodnost človeštva, ki pa se do sedaj ni uspelo organizirati.

Dominko: Najlepša hvala za pogovor.

dr. Janez Drnovšek: Tudi vam.