grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pogovor s predsednikom republike za TVS

Ljubljana, 12/31/2006  |  sporočilo za javnost, intervju

Objavljamo magnetogram intervjuja s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom, s katerim se je za TV Slovenija pogovarjala voditeljica in novinarka Manica Janežič Ambrožič.

Objavljeno: 31. decembra 2006 ob 19. uri

ikona videoNovoletno voščilo Predsednika republike Slovenije dr. Janeza Drnovška (na strežniku RTV SLO)



Manica Janežič Ambrožič: Gospod predsednik, dober večer, kakšno leto se izteka?

dr. Janez Drnovšek: V glavnem dobro. Mislim, da smo ga v glavnem preživeli kar uspešno. Marsikaj tudi ni bilo najbolje. Lahko bi šlo boljše, ampak takšno je življenje.

Manica Janežič Ambrožič: Pa recimo, kaj je po vaše najbolj zaznamovalo Slovenijo v letošnjem letu?

dr. Janez Drnovšek: Težko bi izdvojil posamičen dogodek, ki bi nas posebej zaznamoval. Veliko je bilo majhnih dogodkov. Nasploh se mi zdijo majhni dogodki pomembnejši od tistih velikih, okrog katerih delamo potem precej pompa, ampak življenje sestoji iz številnih majhnih dogodkov in pomembno je, da so te podrobnosti v našem življenju čim lepše, da jih je čim več, da je življenje čim bolj polno. Veliki dogodki pridejo in minejo, potem ne ostane veliko za njimi.

Manica Janežič Ambrožič: No, morda vas vprašam majhne podrobnosti - ste bili nekoliko presenečeni nad sprejemom v Ambrusu, ki ste ga doživeli dva dni pred Božičem?

dr. Janez Drnovšek: Na žalost nisem bil ravno presenečen, ker se je nestrpnost kazala že prej, ne samo v Ambrusu, ampak tudi drugod po Sloveniji. In to je eden izmed tistih pojavov v letu 2006, s katerimi ne moremo biti zadovoljni in temu moramo posvetiti pozornost. Enostavno, Slovenija ne sme biti država, kjer bi se lahko kdorkoli počutil prikrajšanega, da bi bil odrinjen na stran in kjer bi to zavestno dopuščali ali celo zavestno delali.

Manica Janežič Ambrožič: Gospod predsednik, pogovarjava se štiri ure preden bo država uvedla novo denarno enoto. Povejte mi, s kakšnimi občutki vi pričakujete evro?

dr. Janez Drnovšek: S povsem normalnimi občutki. Zamenjava denarja je kljub vsemu tehnično vprašanje. Namesto tolarja bomo imeli evro. Mislim, da nismo čustveno navezani na valuto. To je pač samo tehnično sredstvo in prav je, da smo sprejeli evro, ker kljub vsemu smo del združene, povezane, Evrope in morda jo bomo na ta način še najbolj občutili, doživljali.

Manica Janežič Ambrožič: Kakšne načrte imate v prihodnjem letu? Ste si premislili? Boste morda le kandidirali za predsednika države?

dr. Janez Drnovšek: Ne delam načrtov za drugo leto oziroma za to, kaj bo potem. Povedal sem že, da si težko predstavljam, da bi še enkrat kandidiral.

Manica Janežič Ambrožič: Ampak - vendarle razmišljate o tem?

dr. Janez Drnovšek: Ne, ne razmišljam. Sploh ne razmišljam o tem.

Manica Janežič Ambrožič: Kaj pa boste počeli po izteku mandata?

dr. Janez Drnovšek: Ja, to je pa še težje vprašanje.

Manica Janežič Ambrožič: Ampak verjetno o tem pa le razmišljate?

dr. Janez Drnovšek: Poglejte, pred nami je leto 2007, potem pride šele leto 2008 in prepričan sem, da se bo v letu 2007 zgodilo marsikaj zanimivega, marsikaj kar utegne tudi spremeniti naše življenje, predvsem pa naše načrte. Delati načrte za naprej, kaj bom počel leta 2008 in pozneje, nima smisla.

Manica Janežič Ambrožič: Kaj pa želite Sloveniji, državljankam in državljanom v prihodnjim letu?

dr. Janez Drnovšek: Slovenkam in Slovencem, državljankam in državljanom želim čimbolj prijazno življenje. Da bi se dobro počutili v Sloveniji, kot doma. To pa pomeni, da smo med ljudmi, ki si med seboj zaupajo, ki si pomagajo, kadar je potrebno, da bi znali pomagati drug drugemu. Večkrat pravim, da če pomagamo drugim, potem tudi sami zase nekaj naredimo, da je naše življenje bolj polno, bolj doživeto. Seveda bodo prišle tudi preizkušnje, marsikaj ne bo šlo tako, kot smo si zamislili, ampak če bomo na te preizkušnje odgovorili z dobro voljo, na pozitiven način, potem jih bomo premagali. Šli bomo naprej in naše življenje bo dobro tako v letu 2007 kot tudi pozneje. Ne smemo se pustiti, ne smemo se potegniti v slabo voljo, v nek brezup, ampak moramo biti vedri, pozitivni in iti naprej.
Vsem državljankam in državljanom, Slovenkam in Slovencem, želim v letu 2007, da bi res imeli veliko dobre volje, veliko prijaznosti in čimbolj skladno življenje.

Manica Janežič Ambrožič: Gospod predsednik, hvala in vse dobro v novem letu tudi vam.

dr. Janez Drnovšek: Hvala.