grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pojasnilo na navedbe v komentarju Vlada Miheljaka z naslovom Fahrenheit 9/11

Ljubljana, 06/01/2004  |  pojasnilo in popravek

Kolumnist Vlado Miheljak je v komentarju Fahrenheit 9/11, ki je bil v Dnevniku objavljen 26. maja 2004, prostodušno zapisal naslednji stavek: "Predsednika države in predsednika vlade smo zasačili pri laži, pa nismo vztrajali pri razjasnitvi in vsaj pri naknadnem izstopu iz družbe tistih, ki jih Amerika prepriča, še preden izreče laž." Kolumnist ne omenja, pri kateri laži ali celo zavestni goljufiji je množica, katere stališče predstavlja in pojasnjuje v kolumni, zasačila predsednika republike.

Predsednik republike je tako domači, kot tuji javnosti svoja stališča in pomisleke, tako v zvezi z Vilensko izjavo, kot v zvezi z Irakom jasno predstavil. Do reševanja tega vprašanja se je opredelil tudi v svojem nastopu v Generalni skupščini Združenih narodov. Vse izjave in govori predsednika republike so objavljeni na spletnih straneh (www.up-rs.si).

Naj znova poudarimo, da je predsednik republike ves čas poudarjal slovensko stališče, da je treba rešitev glede Iraka iskati v okviru Varnostnega sveta Združenih narodov. Tudi glede Vilenske izjave je predsednik republike večkrat poudaril, da ni potrebe, da bi se Slovenija opredeljevala v okviru omenjene skupine in sprejemala skupna stališča. Slovenija lahko svoja stališča izraža samostojno, je v svojih izjavah takrat opozarjal predsednik dr. Drnovšek.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike