grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike dr. Drnovšek vročil odlikovanje nadškofu dr. Krambergerju

Maribor, 11/03/2006  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v mariborski nadškofiji za izjemne zasluge za Slovenijo na civilnem, kulturnem in humanitarnem področju ter za 25 let službe mariborskega škofa ordinarija nadškofu metroplitu dr. Francu Krambergerju izročil odlikovanje zlati red za zasluge. Po slovesni vročitvi odlikovanja si je predsednik republike z odlikovancem ogledal stolnico.

Nadškof metropolit dr. Kramberger že 25 let deluje na civilnem, kulturnem in pastoralnem področju v interesu Republike Slovenije ter je vsestransko prispeval k narodnemu kulturnemu, političnemu in duhovnemu razvoju.

Klikni za povečavoKot prefekt in ravnatelj v dijaškem semenišču je dosegel izjemne uspehe pri vzgoji in izobraževanju mlajših rodov, zlasti duhovnikov, z ustanovitvijo Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška pa je zaznamoval ves slovenski kulturni prostor.

Na dobrodelnem področju je kot predsednik Slovenske karitas dal izreden prispevek, zlasti na materialnem področju, pomoči potrebnim – predvsem družinam in posameznikom v stiski.

Na znanstvenoraziskovalnem, kulturnem in publicističnem področju je kot pokrovitelj Mohorjeve družbe zaslužen, da ta že poldrugo stoletje kulturno in izobraževalno odločilno vpliva na razvoj slovenske kulturne in narodne identitete. Uredil in sistemsko popisal je osebno knjižnico blaženega škofa Antona Martina Slomška, tako pa pripomogel k prepoznavnosti zgodovinskega obdobja, dela in življenja tega velikega Slovenca. Slomšku kot ustanovitelju mariborske škofije in prve visoke bogoslovne šole v Mariboru je posvetil tudi svoj znanstveni opus – doktorsko disertacijo ter številne monografije in članke, z njimi pa prispeval k mednarodni prepoznavnosti Slomškovega kulturnega in duhovnega izročila. To delo je nadaljeval tudi kot vicepostulator in pozneje kot škof. Poudariti gre zlasti neprecenljivo delo popisa arhivskega fonda Antona Martina Slomška.

Za uspeh izobraževalnega, kulturnega in karitativnega dela msgr. dr. Krambergerja je pomembno tudi njegovo gospodarsko udejstvovanje, zlasti pri gradnji številnih ustanov, kakršne so Andreanum s Teološko fakulteto, Teološka knjižnica, Slomškova knjigarna, Galerija Ars Sacra, orglarska delavnica v Hočah in orglarska šola v Mariboru, restavratorska delavnica in dom za upokojene duhovnike, ter pri razvoju Gospodarstva Rast, ki vzdržuje kulturne spomenike, izobražuje in zagotavlja finančno podlago za pastoralne naloge.

Na narodnopolitičnem področju je treba poudariti zasluge msgr. dr. Krambergerja za to, da je bil del slovenskega ozemlja, ki je stoletja spadal k zagrebški nadškofiji, po odločitvi papeža Janeza Pavla II. prepisan v mariborsko škofijo in da je bilo tako celotno ozemlje Republike Slovenije vključeno v slovenske škofije.

Prav tako je izrazita njegova zasluga za obnovo številnih kulturnih spomenikov, zlasti cerkva in drugih sakralnih objektov, ki pričajo o narodni in kulturni identiteti.

Delo msgr. dr. Franca Krambergerja je bilo enako neprecenljivo na širšem narodnem področju, zlasti v kočljivih trenutkih osamosvojitve, ko se je odločno postavil na stran obrambe narodnopolitičnih interesov Republike Slovenije. Svojo opredelitev za vsestranski napredek, kulturno in duhovno rast Slovencev je več desetletij izkazoval z dejavno podporo razvoju kulturnih ustanov, cerkvenih in posvetnih, na primer Univerze v Mariboru. Svojo demokratičnost pa je potrdil z razpisi volitev v pastoralne svete za vse župnije v škofiji in tako vključil laike v pastoralno delo Cerkve.

Izjemno je tudi njegovo večletno prizadevanje za reorganizacijo Cerkve na Slovenskem, za ustanovitev novih škofij, kar ima pastoralni in narodnokulturni pomen.

Ob izročitvi odlikovanja nadškofu dr. Krambergerju je predsednik republike dr. Drnovšek dejal (nelektorirano):

"Spoštovani gospe in gospodje, spoštovani gospod nadškof. Vesel sem, da vam ob tej priložnosti tudi osebno čestitam. Najprej k temu, da je mariborska škofija postala nadškofija in vi prvi mariborski nadškof in pa seveda tudi k državnemu odlikovanju. To odlikovanje gre po mojem prepričanju v prave roke.

S svojim dolgoletnim delovanjem ste veliko prispevali k temu, da so ljudje lahko delovali v svojih moralnih vrednotah, da so iskali nekaj več v življenju, da se niso zožili samo na svojo sebičnost, na svoje materialne cilje, ampak da so težili tudi k nečemu višjemu, da so čutili stisko drugih ljudi, da so jim pomagali, da so bili dobri in pošteni.

Večkrat pravimo, da si država in vera ne smeta mešati, prepletati, vendar mislim, da se v eni točki morata. Država potrebuje ljudi z visokimi moralnimi vrlinami, vrednotami, potrebuje resnicoljubne, poštene ljudi, dobre ljudi, ki so pripravljeni delati, pomagati drugim sodržavljanom. Če so državne institucije napolnjene z ljudmi brez duha, z ljudmi, ki skrbijo samo za svoje interese, potem so državne institucije namenjene same sebi, ne pomagajo drugim, ne pomagajo državljanstvu. Treba jih je napolniti s pravimi, dobrimi, poštenimi ljudmi, ki čutijo in so pripravljeni pomagati. In ravno pri tem je, nadškof, vaš prispevek, velik.

V vseh teh letih ste dodajali vedno nekaj več. Vesel sem, da lahko s takšnimi besedami pospremim to državno odlikovanje. Vam in mariborski nadškofiji želim tudi vnaprej čimbolj uspešno delo in čimveč uspeha pri vzgajanju ljudi, mladine, s pravimi moralnimi vrednotami. Hvala lepa."

Po slovesnem dogodku se je nadškof metropolit dr. Franc Kramberger zahvalil predsedniku republike dr. Janezu Drnovšku za odlikovanje, nato pa sta si skupaj ogledala stolnico, kjer je stolni župnik dr. Stanislav Lipovšek razkazal njene znamenitosti s posebnim poudarkom kapele, v kateri leži prvi slovenski blaženi Anton Martin Slomšek. Predsednik republike dr. Drnovšek se je vpisal tudi v častno knjigo gostov.