grb Urad predsednika Republike Slovenije

Življenjepis

Dr. Janez Drnovšek je v Državnem zboru Republike Slovenije 22. decembra 2002 zaprisegel kot predsednik Republike Slovenije, po tem, ko je od leta 1992 deset let vodil Vlado Republike Slovenije in hkrati predsedoval najmočnejši parlamentarni stranki, Liberalni demokraciji Slovenije. Kot predsednik Liberalne demokracije Slovenije je stranko leta 1992, 1996 in 2000 trikrat zaporedoma popeljal do zmage na parlamentarnih volitvah.

Dr. Janez Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju. Študij ekonomije je zaključil na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 1986 je doktoriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Leta 1994 mu je Univerza v Bostonu podelila častni doktorski naziv, leta 1999 pa tudi Univerza Illinois Wesleyan. Poleg tega mu je leta 2004 Evropska akademija znanosti in umetnosti v Salzburgu podelila častni naziv senator.

Do leta 1989 je opravljal različne posle v gospodarstvu in se ukvarjal s kreditno monetarno politiko. Po uspešni karieri v bančnem sektorju je bil dr. Drnovšek na prvih svobodnih demokratičnih volitvah aprila 1989 izvoljen za slovenskega predstavnika v kolektivnem predsedstvu nekdanje Jugoslavije. Od maja 1989 do maja 1990 je bil predsednik predsedstva nekdanje Jugoslavije. Septembra 1989 je predsedoval Vrhu neuvrščenih v Beogradu. V obdobju osamosvajanja Republike Slovenije je bil dr. Drnovšek glavni pogajalec med slovenskim vodstvom ter vodstvom nekdanje Jugoslavije in vrhom Jugoslovanske ljudske armade. Julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončen umik zvezne vojske iz Slovenije. Za svoje izjemne zasluge pri obrambi svobode in suverenosti Republike Slovenije, je dr. Janez Drnovšek 24. junija 1992 prejel najvišje državno odlikovanje Zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Dr. Drnovšek v letih svojega političnega delovanja redno sodeluje na mednarodnih srečanjih, konferencah in forumih z udeležbo na najvišji ravni. Za svoje politične, gospodarske in humanitarne dosežke in osebni prispevek k uspešnemu prehodu in razvoju Slovenije v demokratično in gospodarsko stabilno državo, kot tudi k njenemu povezovanju v evropskem in mednarodnem prostoru, je dr. Drnovšek prejel nekatere mednarodne nagrade, med drugimi nagrado La prix de la Mediterane (Crans Montana Forum, Malta, oktober 1995), nagrado Hubert H. Humphrey, Ameriškega instituta za javne zadeve (Univerza v Minnesoti, maj 1997), nagrado Sklada za ameriške študije (American Institute on Political and Economic Systems, Praga, avgust 1998), nagrado Diálogo Europeo (Madrid, november 1998), nagrado Ramón Trias Fargas (Barcelona, november 2003).

Dr. Drnovšek je pogosto častni gost in predavatelj na uglednih mednarodnih ustanovah in univerzah po svetu. Je tudi avtor številnih člankov s področja kreditne in monetarne politike in mednarodnih finančnih odnosov, v katerih se je osredotočal na svetovno dolžniško krizo. Leta 1996 je bila izdana njegova knjiga Moja resnica, v kateri je dr. Drnovšek popisal svojo izkušnjo in pogled na razpad tedanje Jugoslavije. V zadnjih letih dr. Janez Drnovšek svoje analize in komentarje na aktualna mednarodna vprašanja objavlja v najpomembnejših svetovnih tiskanih medijih. Kot predsednik Republike Slovenije je dr. Janez Drnovšek spodbudil pogovore o prihodnosti Republike Slovenije in k sodelovanju pritegnil slovenske strokovnjake s posameznih področij, slovenske akademike, znanstvenike, gospodarstvenike in številne ostale predstavnike slovenske družbe z namenom, da bi v širši javni razpravi osvetlili tiste teme, ki so ključnega pomena za delovanje slovenske države v prihodnosti.

V letu 2006 je dr. Drnovšek začel z mednarodno pobudo za humanitarno akcijo Svet za Darfur, ki so jo s svojimi podpisi podprle ugledne svetovne osebnosti, ravno tako je pobudnik projekta Sadeži družbe, katerega namen je spodbujanje prostovoljnega dela in medgeneracijskega sodelovanja. V tem letu je dr. Drnovšek ustanovil tudi Gibanje za pravičnost in razvoj. V maju je napisal knjigo Misli o življenju in zavedanju, ki je usmerjena k človeku, iskanju njegovega notranjega ravnotežja, notranjega miru, vzpostavljanju zavedanja o samem sebi in svetu. Misli o življenju in zavedanju lahko prebirajo tudi že na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Oktobra je izšla nova knjižica Zlate misli, ki posamezniku na priročen način ponuja preurejene misli iz predhodne knjige, nekaj pa je tudi novih. Dr. Drnovšek v letu 2006 napisal tudi knjigo Bistvo sveta, ki je nadgradnja knjige Misli o življenju in zavedanju, in je najprej izšla v nemščini, nato v slovenščini in hrvaščini.

V letu 2007 je dr. Drnovšek napisal knjigo Pogovori s področja duhovnosti, v kateri obravnava temeljna vprašanja človekovega bivanja, smisla življenja in njegove usode. Gre za pogovor med tistim, ki si želi nekaj izvedeti o življenjskih modrostih, resnicah in tistim, ki je modrejši, in mu na ta vprašanja tudi odgovarja.

Dr. Drnovšek aktivno govori angleški, francoski, španski in nemški jezik.