grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike podelil odlikovanje nekdanjemu katalonskemu premieru Pujolu

Brdo pri Kranju, 08/01/2006  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je z Zlatim redom za zasluge na diplomatskem mednarodnem področju odlikoval nekdanjega predsednika vlade Katalonije gospoda Jordija Pujola i Soleya, ki mu ga je danes vročil na posebni slovesnosti v gradu Brdo. Odlikovanje "Zlati red" je gospod Pujol prejel zlasti za svoje izjemne zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi odnosov, pomembnih za mednarodno uveljavljanje in vključevanje Republike Slovenije v evroatlantske povezave.

Klikni za povečavoPo slovesni podelitvi odlikovanja je slovenski predsednik povedal (nelektorirano):
"Spoštovani, z velikim veseljem sem odlikoval gospoda Pujola. Je dolgoletni prijatelj Slovenije, v preteklih petnajst in več letih smo se velikokrat srečali. Med Katalonijo in Slovenijo je vedno obstajala posebna vez, prijateljska vez in veliko smo si lahko koristnega izmenjali. V Kataloniji smo vedno naleteli na prijazno besedo, na podporo in tudi na interes za sodelovanje s Slovenijo. Gospod Jordi Pujol je dolga leta vodil katalonsko vlado in zelo smo mu hvaležni za vso podporo."

Klikni za povečavoGospod Pujol se je zahvalil (nelektorirano):
"Spoštovane gospe in gospodje, spoštovani gospod predsednik, vsakemu posamezniku je v čast, ko določena država meni, da si zasluži visoko priznanje in odliko. V tem primeru mi je še posebej v čast. V resnici sem Slovenijo spremljal s posebnim zanimanjem in sem ji bil pozitivno naklonjen že mnoga leta, ko to ni bilo vsakdanje. Spremljal sem slovensko zgodovino, literaturo in politično dejavnost, najverjetneje zato, ker pripadam narodu, ki se je moral soočati s podobnimi problemi kot vi. Lahko razumem, kaj pomeni narodni pesnik, kot je Prešeren ali jezikoslovec, kot je Kopitar. Katalonci smo se zelo zavzeli, da bi ohranili svoj jezik, kulturo in narodni čut, narodno zavest. Prav tako razumem vaše prizadevanje pri ustanavljanju trdnega gospodarstva in vašo naklonjenost Evropi. Poleg tega je Slovenija uspešna država, danes ste zelo spoštovani v Evropski uniji. Gospodarski in socialni napredek, trdnost vaše države, sporočilo zaupanja vase in zaupanja v Evropo so pomemben prispevek, ne le za Slovenijo, temveč tudi za Evropo. Ste pozitiven zgled, pozitiven primer za nas Katalonce, tudi mi želimo ohraniti našo narodno identiteto v okviru Španije, v okviru Evrope, sveta in globalizacije. Mi, Katalonci in vi, Slovenci lahko dokažemo, da majhne države s trdnim občutkom identitete in močno željo za nadaljevanje poti nismo samo mogoči in možni, temveč bolje kot drugi usklajujemo demokracijo z napredkom, spoštovanjem osebnih in družbenih pravic, občutkom za narodno identiteto in odprto mentaliteto, odprto za Evropo, odprto za svet. Zaradi vseh teh razlogov želim poudariti svoje veliko zadovoljstvo in hvaležnost, obenem izražam veselje za prejeto odlikovanje. Kot prijatelj Slovenije tudi za uspeh vaše države. Vi gospod predsednik in vsa Slovenija ste lahko prepričani, da bom tudi v nadalje vaš iskreni prijatelj."