grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

O diplomatskem srečanju, guvernerju BS, ustavnih sodnikih...

Ljubljana, 01/05/2007  |  izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes ob sprejemu kolednikov odgovoril tudi na novinarska vprašanja o diplomatskem srečanju, guvernerju Banke Slovenije, ustavnih sodnikih, sodelovanju z vlado:

Zakaj se niste udeležili diplomatskega srečanja?

dr. Janez Drnovšek: No, tega ne bi komentiral, saj to ni obveznost. Sprejemi so sprejemi.Tam se veliko vsebinskega ne dogaja in mislim, da imajo diplomati tako ali tako preveč sprejemov.

Kaj pa pravite recimo na nekatere polemike okrog menjave polovice ustavnih sodnikov, ki se pripravljajo? Imate v mislih že kakšna imena?

dr. Janez Drnovšek: O tem pa zdajle res ne bi govorili. Ko bo prišel čas, bom posredoval predloge.

Še eno vprašanje v zvezi z ustavnim sodnikom. Se vam zdi, da se slovenska politika z ustavnim sodnikom preveč ukvarja, da želijo ustvariti nek političen dogodek?

dr. Janez Drnovšek: To morate vprašati njih, kaj želijo. Ampak ustavni sodniki so pomembni. Ustavno sodišče mora biti nad politiko. To je lepo povedal tudi predsednik ustavnega sodišča v govoru ob državnem prazniku in politika nikakor ne sme posegati v ustavno sodišče, niti ne sme poskušati, da bi s svojimi ljudmi zasedla položaje na sodišču. Namreč - potem bi pa resnično imeli slab občutek, kakšna država, da je to. To je najvišja sodna instanca in njej morajo zaupati vsi državljani, ne samo tisti, ki pripadajo neki politični opciji.

Predlog za guvernerja ste že posredovali v državni zbor. Kaj bi lahko rekli o gospodu Gaspariju?

dr. Janez Drnovšek: To, da sem ga predlagal, da ponovno zasede mesto guvernerja v naslednjem mandatu. Mislim, da je zelo dobro opravljal svoje delo in da je guverner, ki bo nadaljeval svoje delo, znak stabilnosti države, stabilnosti njene valute. Če bi prišlo v tem trenutku do spremembe, bi bilo to precej nenavadno.

Lani ste bili zelo aktivni na zunanjepolitičnem področju. Kakšne so vaše letošnje prioritete – zunanjepolitične, jih mogoče imate?

dr. Janez Drnovšek: Poskušal bom naprej urejati svet, da bo boljši, kot je sedaj.

Kakšne konkretne akcije?

dr. Janez Drnovšek: Ni to dovolj?

Se boste usklajevali z vlado vseskozi?

dr. Janez Drnovšek: Ja, če bo vlada tudi želela urejati svet.

Kaj pa pravite na te nove dileme, ki se pojavljajo - gre spet za nov spor med vami in zunanjim ministrstvom?

dr. Janez Drnovšek: Dajte no, dajte. Hvala lepa.