grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike obiskal slovenske vojake na Kosovu

Peć in Priština, Kosovo, 05/15/2007  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Janez Drnovšek je danes obiskal slovenski kontigent v KFOR-ju v Peći na Kosovu.


Ob dnevu Slovenske vojske se je predsednik republike dr. Drnovšek srečal s poveljnikom KFOR-ja generalpolkovnikom Rolandom Katherjem. V vojašnici sta predsednika pričakala poveljnik Dobran Božič in poveljnik bojne skupine Sokol podpolkovnik Miha Škerbinc Barbo, ki sta mu skupaj z ostalimi starešinami predstavila delovanje slovenskega kontigenta na Kosovu. V nadaljevanju se je dr. Drnovšek srečal z brigadirjem poveljnikom baze MNTF-W Antoniem Vencijem.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je v Peći udeležil slovesnosti, na kateri je prisostvoval tudi poveljnik poveljstva sil brigadir Alan Geder. Na slovesnosti, ki so jo priredili od dnevu Slovenske vojske, je predsednik republike dr. Drnovšek nagovoril vse prisotne: (nelektorirano)




Klikni za povečavo"Vesel sem, da vas danes lahko pozdravim na Kosovu, kjer sodelujete v za zdaj najpomembnejši misiji Slovenske vojske v tujini. Spremljal sem vaš napredek v preteklih letih, spremljal sem delo in razvoj v Slovenski vojski in z veseljem ugotavljam, da napredujete, da sistematično delo prinaša rezultate, da Slovenska vojska postaja vedno bolj profesionalna, dobra in usposobljena in opravlja najbolj zahtevne naloge. S svojo misijo to znova dokazujete. Gre za nalogo, ki presega običajen obseg vojaških nalog. Treba je delati s prebivalstvom, vzpostaviti zaupanje, treba je pomagati in spet normalizirati življenje v teh krajih, kjer že leta in leta ni bilo mirnega sožitja, kjer je politika velikokrat odpovedala, ko ni znala najti rešitve.

Zdaj vi pomagate, vi, vojaki KFOR-ja, delujete in vzpostavljate temeljne elemente lokalnega, mirnega življenja. Tako si tudi predstavljam funkcijo vojske, vojske v prihodnosti - nekaj več kot samo oborožene sile, nekaj več kot samo vojaško silo, ki deluje samo v vojaških spopadih. To je samo tista trajna nujnost."

Klikni za povečavoOb odhodu s Kosova se je predsednik republike dr. Janez Drnovšek na prištinskem letališču srečal s predsednikom Fatmirjem Sejdiujem. Pogovarjala sta se o procesu obravnave Ahtisaarijevega načrta.