grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika republike ob zaključku pogovora o prihodnosti na temo dialoga in odnosov države z verskimi skupnostm

Ljubljana, 12/14/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je na današnji pogovor o prihodnosti povabil predstavnike verskih skupnosti, državnih institucij in akademike, ki so govorili o dialogu in odnosih države z verskimi skupnostmi.

Predsednik dr. Drnovšek je v zaključnem nagovoru povedal naslednje (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavoŽelel bi se vam vsem zahvaliti za zelo kvalitetno razpravo, za zelo zanimive prispevke, ki ste jih danes posredovali. Vaše prispevke bomo tudi kot v prejšnjih pogovorih objavili v posebni knjigi, tiste, ki ste jih posredovali pisno, in avtorizirane današnje razprave, in to potem posredovali tudi dokaj široko različnim institucijam, tudi šolam itn. Tako da upam, da bo ta zelo zanimiva razprava imela tudi nek širši učinek in pričakujem pozitiven učinek.

Klikni za povečavoPomembno je, da smo očitno zelo večinsko ali vsi opredeljeni za to, da naj bo dialog med državo in verskimi skupnostmi odprt, odkrit, pošten in konstruktiven. Govorili ste o različnih terminih, o prijateljski ločitvi npr. med državo in verskimi skupnostmi, ne o ločitvi, ki bi bila izključevalna, sovražna, ki bi v naprej predpostavila neke konflikte, nek stalen kulturen boj, če tako rečem, kot je to poimenoval gospod Štuhec. Torej nek odnos, ki lahko včasih vsebuje tudi konflikte, vendar se konflikti lahko razrešujejo v nekem dialogu na podlagi medsebojnega spoštovanja in upoštevanja, medsebojnega priznavanja in potem sem prepričan, da bo tak dialog rodil dobre sadove, konstruktivne, družbi in državi koristne sadove. Je pa pri tem res potrebno včasih ali pa velikokrat skočiti iz nekaterih preteklih vzorcev našega obnašanja, razmišljanja, nekaterih stereotipov, s katerimi smo morda kar vsi ali pa vsaj večinsko obremenjeni iz preteklosti. Ko si že kar v naprej pripisujemo neke namene, neke morda slabe namene, nekaj, kar v resnici verjetno sploh nima nobene podlage. Če bomo to uspeli, torej skočiti ven iz teh starih vzorcev, potem bomo lahko res vzpostavili kvaliteten dialog in odnose v naši državi. Nekaj, kar bo potem lahko res pomagalo, kar bo skupno ustvarjalo neke pozitivne vrednote v slovenski družbi, v slovenski državi, nekaj, kar bomo lahko širili tudi drugam. Da je to potrebno, to se mi zdi, da vsi priznavamo, da vsi mislimo. Same institucije in formalno delovanje ne morejo zapolniti tovrstne potrebe. Potrebno je nekaj več. In to lahko dosežemo skupaj na tak način, tudi s takšno razpravo, kot smo jo imeli danes.

Klikni za povečavoMarsikaj je bilo zanimivega povedanega, izpostavljenega, tudi jaz ne bi želel tega ponavljati. Veliko smo rekli. Gospod Đogić je izpostavil dokaj aktualen in zanimiv primer islamske skupnosti v Sloveniji, ki je morda vreden odziva. Res je nenavadno, da bi islamska skupnost v Sloveniji, morda kot edina, ne bila avtonomna, kot edina med islamskimi skupnostmi, in da bi morala odgovarjati neki skupnosti drugje, v neki drugi državi, ki živi v drugačnem okolju, v drugačnih pogojih, ima verjetno res drugačne prioritete, drugačne ocene. Zato se mi zdi, ker je ta skupnost pomemben sestavni del slovenske družbe, države, da se na to morda le odzovemo. Zato sem se tudi sam odzval na te njegove besede in vidim smisel v tem, kar je povedal. Na ta način se seveda lahko potem vse verske skupnosti vključujejo enakopravno v ta naš slovenski dialog na podlagi naših potreb, naših ciljev in prispevajo k temu, da bo življenje vsakega posameznika v Sloveniji bolj kvalitetno, bolj polno, da bomo drug drugega spoštovali, živeli nekako v miru sami s sabo in z drugimi okrog sebe.

S temi besedami se vam zahvaljujem za vašo udeležbo. Tudi za to, da ste v tem že kar predprazničnem, adventnem času našli dovolj pripravljenosti in časa seveda za to, da ste se udeležili današnjega pogovora. Hvala lepa.