grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Zdravica predsednika dr. Janeza Drnovška na svečani večerji ob uradnem obisku predsednika Armenije Roberta Kočarjana

Brdo pri Kranju, 11/22/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoSpoštovana ekscelenca gospod predsednik, dame in gospodje, dragi prijatelji,

v veliko zadovoljstvo in posebno čast mi je, da lahko danes pozdravim v naši sredi predsednika Republike Armenije Roberta Kočarjana in člane delegacije. Veselim se dejstva, da bomo s tem obiskom navezali še tesnejše stike med našima prijateljskima državama in se pogovorili o temah, ki so vsem državam in narodom skupne in za katere moramo v čedalje večji meri prevzemati del globalne odgovornosti. Ob tem bi želel še posebej poudariti, da Slovenija obisku pripisuje velik pomen, saj gre za prvi obisk na najvišji ravni v zgodovini medsebojnih odnosov.

Čeprav zemljepisno oddaljeni, sta si Slovenija in Armenija mnogo bližje in imata marsikaj skupnega. Naši državi sta nastali ob podobnih zgodovinskih okoliščinah. Kljub maloštevilnosti in etničnim pritiskom v preteklosti je tako Slovencem kot Armencem uspelo ohraniti svojo kulturo, jezik, tradicije in običaje. Na to smo oboji lahko danes še posebej ponosni. Kako pomembno je ohraniti svojo kulturo za preživetje majhnega naroda, se zavedajo tudi številni Armenci, ki živijo drugod po svetu, saj svojih korenin ne zanikajo, temveč svojo kulturo še naprej zelo uspešno ohranjajo in razvijajo. Mnoge med njimi poznamo in cenimo tudi v Sloveniji. Tudi mi v Sloveniji radi prisluhnemo glasbenim stvaritvam velikega skladatelja armenskega rodu Arama Hačaturjana ali pesmim Charlesa Aznavourja, svetovni legendi šansona ter enemu največjih ambasadorjev armenskega rodu danes.

Klikni za povečavoSpoštovani gospod predsednik.
Slovenski in armenski narod sta na poti do lastne državnosti in neodvisnosti šla skozi težke preizkušnje, zato nas preteklost pogosto zaposluje celo bolj kot si tega želimo. Kljub temu ne smemo dovoliti da bi nam preteklost zastrla pot v prihodnost novih rodov in sveta v katerem živimo. Mi v Sloveniji vemo za tragedijo, ki je prizadela vaš narod v obliki množičnih pobojev in izgona. Upamo da vam bo uspelo skupaj s sosedi izoblikovati skupen pogled na preteklost in se dogovoriti za politiko ki bo odprla nova obzorja sodelovanja in razumevanja. Takšni koraki zahtevajo veliko državniške modrosti, individualne in kolektivne sposobnosti za refleksijo, tudi za priznanje in za odpuščanje. Že normalizacija odnosov med Armenijo in Turčijo, ki bi pomenila tudi odpiranje meje za pretok blaga, ljudi, kapitala in idej, bi bil velik korak v pravo smer.

Spoštovani,
Slovenija kot nova članica EU in NATO z veliko naklonjenostjo gleda na pospešitev sodelovanja med Armenijo in navedenima organizacijama in je pri tem pripravljena nuditi vso svojo potrebno podporo in pomoč. Pozdravljam odločnost armenskega vodstva, da uresniči potrebne reforme in se resno spopade z izzivi v procesu demokratizacije, reševanja konfliktov in krepitve regionalnega sodelovanja.

Kot predsedujoča država OVSE v letošnjem letu je Slovenija še posebej zainteresirana za izmenjavo stališč o vseh poglavitnih temah delovanja OVSE v vaši regiji. Glede zapletenega in bolečega vprašanja Gorskega Karabaha pa smo prepričani, da bo Armenija vložila vse napore v iskanje primerne rešitve skozi dialog.

Spoštovani,
želimo si, da bi se sodelovanje med državama čimprej nadgradilo in obogatilo z novimi vsebinami, saj na številnih področjih do sedaj še ni vzpostavljenih stikov. Vaš obisk v Sloveniji, gospod predsednik, naj bo spodbuda tem naporom. Naj postane mejnik v odnosih med našima državama. Ponuja nam priložnost, da bolje spoznamo drug drugega.

Kljub sorazmerno skromnemu preteklemu sodelovanju lahko ugotovimo, da gospodarska potenciala obeh držav ponujata še veliko neizkoriščenih priložnosti za poglobitev in razširitev sodelovanja. Prizadevali si bomo za iskanje in realizacijo skupnih gospodarskih projektov. Vaš obisk lahko odpre nove možnosti tudi za sodelovanje na področju znanosti, kulture in na vseh drugih področjih.

Dovolite mi, spoštovani gospod predsednik, dame in gospodje da v tem duhu nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši prihodnosti in vsem vam, dragi gostje!