grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pojasnilo Urada predsednika republike v zvezi z udeležbo predsednika republike in vrhovnega poveljnika na vaji "Skok-04"

Ljubljana, 10/29/2004  |  pojasnilo in popravek

V zvezi s komentarjem-odmevom gospoda Blaža Zgage z naslovom "Skok na višjo raven", objavljenim v dnevniku Večer 29. oktobra 2004, Urad predsednika republike posreduje naslednje pojasnilo:Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske dr. Janez Drnovšek je 28. oktobra 2004 ob sprejemu načelnika generalštaba Slovenske vojske, poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske in poveljnika 1. brigade Slovenske vojske, ki so na zahtevo vrhovnega poveljnika slednjemu predstavili temeljne cilje in načrtovani potek taktične vaje "Skok - 04", poudaril pomen te vaje, ki je v prvih analizah opozorila na kvaliteto doslej opravljenega dela in tudi na nujne aktivnosti, ki so potrebne za večjo učinkovitost in usposobljenost Slovenske vojske za obrambo države in za kvalitetno izvajanje skupnih nalog držav članic Nata.

Ob sprejemu visokih častnikov Slovenske vojske in organizatorjev taktične vaje je predsednik republike izrazil tudi obžalovanje, da se zaradi uradnega obiska bolgarskega predsednika sam ni mogel udeležiti vaje na Počku. Izrazil pa je pričakovanje, da bo bodoča koordinacija načrtnega vključevanja predsednika republike kot vrhovnega poveljnika v aktivnosti Slovenske vojske pravočasna, bolj učinkovita in tudi bolj neposredna. Glede na to izrečeno dejstvo, Urad predsednika republike sporoča, da je bil vrhovni poveljnik s strani načelnika generalštaba Slovenske vojske prvič uradno obveščen in vabljen na taktično vajo "Skok-04", ki jo je organizirala 1. brigada Slovenske vojske, 19. oktobra 2004, ko so bile že potrjene in zaključene vse protokolarne in državniške obveznosti predsednika republike ob uradnem obisku bolgarskega predsednika v Sloveniji.

Zaradi teh dejstev in razlogov so komentarji novinarja neutemeljeni in zlonamerni.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike