grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sprejem generalnega sekretarja Arabske lige

Ljubljana, 01/04/2007  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel generalnega sekretarja Arabske lige Amreja M. Moussa. Slednji ga je seznanil z dejavnostjo organizacije, predvsem na področju, na katerem je odprtih nekaj najtežjih kriz sodobnega sveta.

Po besedah Amreja M. Moussa je jedro problema bližnje-vzhodne krize nerešeno palestinsko vprašanje, pri čemer tuje posredovanje doslej ni obrodilo nikakršnih pozitivnih sadov, pričakuje pa, da bi lahko Evropska unija odločilno vplivala na reševanje problemov Bližnjega Vzhoda in prispevala k umiritvi razmer. Razmere v Iraku je Moussa ocenil kot izredno slabe, realna pa je nevarnost, da bi se nestabilnost in hudi medverski in mednacionalni spopadi razširili na vso regijo, najprej na Libanon.

Klikni za povečavoV pogovoru s slovenskim predsednikom dr. Janezom Drnovškom je Amre Moussa orisal tudi ozadje konfliktov na afriškem rogu, v Somaliji, humanitarno katastrofo v Darfurju, zaostrovanje razprav o nuklearnih potencialih v širši regiji in nekatere druge probleme, s katerimi se sooča Arabska liga.

Slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek se je zahvalil za natančno analizo problemov in izrazil prepričanje, da lahko Evropska unija, če se bo poenotila in če bo svojo politiko zasnovala na visokih moralnih standardih, izpolni pričakovanja in odigra aktivno vlogo pri reševanju bližnje-vzhodnih problemov.